Secretar de stat MAPDR: Birocratia programului Fermierul trebuie inteleasa si depasita

Secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) Nicolae Flaviu Lazin a recunoscut ca programul Fermierul, considerat un succes al actualei echipe ministeriale, este unul incarcat cu multa birocratie, dar ea “trebuie inteleasa si depasita”.

“Initial, programul Fermierul a fost conceput ca unul care sa aiba modalitati de instrumentare mai simple. Anul trecut s-a luat insa decizia ca Fermierul sa fie un program de cofinantare al SAPARD. In aceste conditii, el a intrat in rigorile programului SAPARD si s-a complicat putin birocratia acestui program.”, a spus Lazin.

La nivelul judetului Bistrita-Nasaud, valoarea celor 36 de proiecte depuse depaseste 7,7 milioane de euro, iar mai mult de o treime dintre aceste initiative vizeaza deschiderea de ferme de melci.

Banca Comerciala Româna (BCR) a câstigat licitatia organizata, la sfârsitul lunii aprilie, de Ministerul Agriculturii pentru atribuirea unor credite in valoare totala de 325 milioane de lei, cu o dobânda de 5%, in cadrul programului Fermierul, pentru cofinantarea proiectelor SAPARD.

Ministerului Agriculturii va mai organiza o noua licitatie, pentru alocarea unor fonduri de 200 de milioane de lei, in conditiile in care suma totala atribuita de institutie in acest an pentru creditarea agricultorilor se ridica la aproximativ 700 milioane de lei.

Institutia a atribuit deja, in urma unei licitatii desfasurate in luna februarie, 95 de milioane de lei, fondurile fiind repartizate CEC – 25 milioane de lei, BRD-Groupe Societe Generale – 50 milioane de lei si Banca Comerciala Carpatica – 20 milioane de lei.

Sursa: Redactie Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.