Agricultura romaneasca trebuie sa se restructureze profund in perspectiva aderarii la UE, iar producatorii trebuie sa renunte la o parte din activitatile actuale si sa identififice acele nise de piata care le-ar putea aduce profituri, a declarat marti directorul general al filialei Syngenta in Roman.
Piata UE cere produse de calitate, realizate conform normelor europene si care nu pun in pericol siguranta alimentara a consumatorilor, a spus Bonfils.
El a precizat ca Romania ar trebui sa acorde o atentie sporita dupa aderare pentru dezvoltarea zootehniei, in special a productiei de carne de vaca si pasare, dar si a celei de lapte, insa trebuie efectuate investitii importante si in sectorul de procesare.
De asemenea, cultura cerealelor, unde Romania are o mare traditie, trebuie continuata, insa este necesar ca agricultorii sa se orienteze catre acele produse care sunt cautate pe piata UE, ceea ce presupune chiar renuntarea la unele culturi traditionale.
Fermierii romani trebuie sa fie la curent cu ultimele reglementari ale UE pentru a putea accede pe pietele comunitare si trebuie sa implementeze sisteme de gestiune si management performante.
„UE aloca fonduri importante pentru agricultura, la care fermierii romani pot avea acces, insa si controleaza modul cum se folosesc sumele respective si care sunt rezultatele”, a precizat Bonfils.