In jumatate din programele PHARE a fost deturnata destinatia fondurilor

Curtea Europeana de Conturi a dat publicitatii un raport despre felul in care Romania si Bulgaria au folosit banii europeni din Programele PHARE in perioada 2000-2004.

Raportul Curtii Europene de Conturi a constatat ca mai multe proiecte nu si-au atins scopul.

– Podul peste Prut intre Romania si Republica Moldova, in valoare de trei milioane de euro, care nu poate fi folosit din simplul motiv ca drumul peste granita nu este terminat si nici nu au fost construite punctele de control vamal;

– Opt masini de supraveghere a frontierei, in valoare de peste 2 milioane de euro, nu puteau fi folosite, desi ar fi trebuit sa intre in functiune inca din 2003. Si asta din cauza ca masinile aveau nevoie de reparatii in strainatate.

– Doua nave fluviale de patrulare, costand fiecare cate 300 de mii de euro, nu pot fi folosite in Delta Dunarii pe timpul iernii, din cauza ca nu sunt dotate pentru spargerea ghetii.

Peste jumatate din fondurile PHARE acordate Romaniei si Bulgariei intre 2000 si 2004 nu au fost utilizate in scopul prevazut de proiectele initiale.

Curtea Europeana de Conturi a dat exemplul proiectului denumit “Modernizare si Dezvoltare a Infrastructurii turistice din Piatra Neamt”. Titlul proiectului era “inselator”, deoarece zona renovata nu avea prea multe in comun cu turismul. Curtea a constatat ca din bani europeni fusesera finantate lucrari de reparatii pentru un pod si trei kilometri ai unei strazi din afara zonei turistice, utilizate de localnici. Zona “turistica” era reprezentata, de fapt, doar de strandul orasului.

Raportul arata insa ca nu este vorba despre frauda, ci doar de proasta gestionare. Vinovati pentru aceasta situatie ar fi, conform Curtii de Conturi, atit guvernele de la Bucuresti si Sofia, cit si Comisia Europeana. Membrii Comisiei Europene au explicat faptul ca, in ultimii doi ani, dupa perioada de monitorizare la care se refera Raportul, proiectele au evoluat mult, ca si capacitatea de gestionare a guvernelor.

Sursa: Redactie Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.