Bulgarii vor sa faca agricultura pe pamant romanesc, cu bani europeni

Terenurile agricole din Romania au devenit tentante pentru agricultorii bulgari. De la inceputul anului, agentiile imobiliare din judetul Constanta au fost contactate de reprezentanti ai unor companii din Bulgaria, interesate sa inchirieze sute de hectare de pamant. Banii bulgarilor provin din finantari europene pentru dezvoltare rurala. Terenurile din Constanta sunt atractive si pentru investitorii britanici, care isi fac achizitiile imobiliare in mod organizat, prin intermediul site-urilor finantate tot de ei.

Ioan Ududec, presedintele filialei Constanta a Uniunii Nationale Imobiliare (UNIM), a declarat ca a primit mai multe solicitari de inchiriere de terenuri din partea unor firme bulgaresti. “Inca de la inceputul anului, mai multi investitori bulgari au venit in Romania cu un scop bine definit. Au spus ca vor sa inchirieze suprafete foarte mari de pamant, pe perioade lungi de timp, pentru a cultiva legume”, spune Ududec.

Pentru partea bulgara, afacerea s-a dovedit a fi un esec. “La prima strigare, nu am gasit disponibile terenuri agricole compacte, de sute de hectare. Bulgarii au exclus varianta inchirierii de parcele faramitate”, explica presedintele UNIM Constanta. Un alt motiv pentru care tranzactiile nu s-au perfectat este profitul mic. “Agentia castiga un anumit procent din valoarea contractului de inchiriere. Bulgarii nu au oferit mai mult de 500 de lei pe hectarul inchiriat, pe an, cu toate ca bani au din finantari europene”, explica Ududec.

De terenurile din judetul Constanta sunt interesati si investitorii britanici. Diferenta dintre bulgari si englezi este ca acestia din urma isi cumpara proprietatile prin intermediul unor site-uri specializate, finantate chiar de britanici. La Corbu, Navodari, de exemplu, metrul patrat cu utilitati se vinde cu 13 euro. In comuna Baltagesti, situata la 50 km de Constanta, terenul agricol le este vandut britanicilor la metru patrat, cu 0,8 euro, si nu la hectar, cum se obisnuieste pe piata imobiliara romaneasca. Pentru intreaga proprietate, de 43 hectare, pretul total este de aproximativ 344.000 de euro. Reprezentantii site-ului spun ca ofertele pot fi accesate de toti doritorii de investitii imobiliare, chiar daca finantarea este asigurata de britanici.

Sursa: Gardianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.