Companiile mici se plang ca sunt nevoite sa ofere mita reprezentantilor autoritatilor locale, in timp ce multinationalele si firmele mari au acces mai usor la autoritati, a declarat Anca Harasim, directorul executiv al Camerei de Comert Americane in Romania (AmCham).
„In general multinationalele nu se plang ca li s-a cerut mita sau se plang in mai mica masura. Avand o anvergura mai mare acestea pot sa aiba acces mai usor la autoritati. Majoritatea plangerilor vin din partea companiilor mici, care trebuie sa unga birocratia pentru ca o hartie sa fie eliberata mai repede”, a spus Harasim, la lansarea Parteneriatului impotriva coruptiei, initiat de Forumul Economic Mondial, in colaborare cu AmCham.
Odata cu lansarea proiectului Principii de combatere a coruptiei (PACI) in Romania, 19 companii autohtone si multinationale au aderat la aceasta initiativa.
„Cele 19 companii s-au obligat sa promoveze o politica de toleranta zero fata de mita. Acest pact este similar cu programul „Nu da spaga” initiat de autoritati, dar vine din partea mediului de afaceri”, a adaugat Harasim.
Printre companiile care au aderat la PACI se numara Coca Cola Romania, Hewlett-Packard Romania, Motorola Romania, NCH Advisors, Salans, Siveco Romania, BDR Associates.
Prin acest parteneriat companiile primesc un manual care defineste in mod clar termenul de mita si care sunt conditiile in care o anumita actiune poate fi considerata un act de coruptie. Companiile trebuie sa pregateasca angajatii in functie de principiile si regulile din manual.
Reteaua PACI reuneste peste 100 de companii din intreaga lume, cu un venit anual global de peste 500 miliarde de dolari, cele mai multe dintre firmele semnatare provenind din Romania.
PACI a fost lansat in anul 2004 si ofera un plan detaliat pentru lupta companiilor impotriva coruptiei.
Companiile semneaza doua documente, prin care se angajeaza ca vor avea toleranta zero fata de coruptie si ca vor dezvolta un astfel de program in companie.
„Coruptia este o problema globala, nu exista tara in care sa nu existe coruptie la un anumit nivel. Romania are o reputatie pentru multe lucruri bune, dar are si o reputatie ca are probleme cu coruptia”, a declarat Jermyn Brooks, membru al consiliului director al PACI si al Transparency International.
El a precizat ca in ultimii cinci ani lucrurile s-au imbunatatit, dar Romania a fost notata cu trei puncte din zece in topul celor mai corupte tari din lume.
„Orice tara care are un scor sub cinci are o problema serioasa cu coruptia si acest lucru ar putea sa aiba impact asupra aderarii la Uniunea Europeana, care are standarde stricte legate de aceasta problema”, a mentionat Brooks.
Mark Taplin, adjunctul ambasadorului Statelor Unite ale Americii in Romania a declarat la randul sau ca lupta impotriva coruptiei trebuie sa inceapa inca din scoala.
„Vanzarea subiectelor de examen pe strazi sau in alte locuri este o problema majora care ne ingrijoreaza. Este vorba de oficiali si de guverne care trebuie sa stabileasca anumite reguli. Romanii sunt precum americanii vor sa munceasca si sa castige un ban cinstit”, a spus Taplin.