Dupa 6 luni in UE, am dat mult mai mult decat am luat

Romania este un contribuabil net la bugetul Uniunii, nereusind sa beneficieze de avantajele aderarii.

Dupa o jumatate de an de la aderare, Romania a cotizat la bugetul Uniunii Europene 535 de milioane de euro si a incasat doar 330 de milioane din banii europeni, potrivit datelor Ministerului Economiei si Finantelor. Cu alte cuvinte, suma totala primita reprezinta doar circa 60% din suma totala platita.

Sunt 2 categorii de fonduri comunitare la care Romania are dreptul, cele de preaderare si cele postaderare. Banii cheltuiti pana acum de tara noastra sunt doar din programele de preaderare, adica PHARE, ISPA si SAPARD. Potrivit datelor Ministerului Economiei si Finantelor, in perioada 1 ianuarie-30 iunie, Agentiile de Implementare au platit fonduri externe nerambursabile in valoare de 155,7 milioane de euro – pentru Programele PHARE, 73,7 milioane de euro – Programul ISPA si 101 milioane euro – Proiectele SAPARD.

Din fondurile structurale la care are dreptul pentru 2007, adica 1,2 miliarde de euro, tara noastra nu va primi pana la finalul anului niciun ban. Cel mult vom reusi sa angajam o parte din fonduri, daca autoritatile romane vor reusi sa finalizeze procedurile pana la toamna, iar potentialii beneficiari vor depune proiecte.

Lansarea perioadei de depunere a cererilor va avea loc in lunile august-septembrie. Dupa ce beneficiarii depun proiectele, autoritatile le analizeaza si le aproba pe cele eligibile. Analiza poate dura intre o luna si trei luni. Astfel, prin decembrie, probabil, se vor semna deja contracte. Astfel, in acest an nu se pune problema unor accesari de fonduri, ci doar de angajare.

Romania va putea primi totusi niste bani de la UE in acest an, nu din fondurile structurale, ci din fonduri in avans oferite de Comisie pentru a fi utilizati la pregatirea proiectelor.

In total, in acest an, Romania va putea accesa doar fonduri de preaderare, probabil de 700 de milioane de euro, dar nici un ban din fondurile structurale. Acestor fonduri li s-ar putea adauga cele 400 de milioane de euro de care a pomenit Ciobanu. In acest fel, s-ar putea ajunge ca, la finalul anului, sa accesam sume comparabile cu cotizatia la bugetul Uniunii, adica 1,1 miliarde de euro. Aceasta fara a lua in seama banii pe care statul roman i-a prevazut in bugetul pe 2007 pentru cofinantare, adica 563 de milioane de euro pentru cofinantarea fondurilor de preaderare.

Sursa: LiveNews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.