Dezvoltarea fondurilor de garantare determina ieftinirea creditelor

Creditele s-ar putea ieftini odata cu dezvoltarea fondurilor de garantare si intrarea in vigoare a regulamentului Basel II, sustin reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

“Provizioanele pe care le constituie bancile vor scadea pentru ca se aplica principiul substituirii bonitatii beneficiarului cu cea a garantului. De asemenea, cerintele de capital ale bancilor se vor reduce ca urmare a calitatii de diminuator de risc de credit a garantiilor emise de fond”, Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR, cu ocazia unui seminar pe tema fondurilor de garantare.

El a precizat ca, in baza garantiilor oferite de fonduri, se vor reduce provizioanele constituite de banci si cerintele de capital.

Oficialul BNR a aratat ca fondurile pot acorda garantii prin folosirea resurselor alocate de stat sau din fonduri proprii. In cazul in care fondurile folosesc resursele statului, performanta beneficiarului va fi inlocuita cu cea a statului, careia i se asociaza un risc de credit zero pentru garantii in lei.

Daca fondurile folosesc resursele proprii, performanta beneficiarului de credit va fi inlocuita cu cea a fondului, la care se aplica un grad de risc stabilit in functie de ratingul atribuit de agentiile independente de rating sau in functie de modelul institutiilor de credit.

Georgescu a adaugat ca Fondul de Garantare a Creditelor Rurale a fost in ultimii ani cel mai activ din punctul de vedere al garantiilor oferite.

Sursa: Gandul online

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.