APDRP va sista primirea proiectelor SAPARD incepand cu august

Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit va fi obligata ca incepand cu 1 august 2006 sa sisteze primirea cererilor de finantare pentru proiectele SAPARD, ca urmare a depasirii fondurilor alocate Romaniei prin Programul SAPARD.

Fondurile aferente acestui Program european se ridica la un total de 1,5 miliarde de euro, cererile de finantare fiind in acest moment de peste 1,63 miliarde de euro.

Ultima zi in care se mai pot depune proiecte SAPARD este 31 iulie 2006, ora 16:00.

„Comparativ cu fondurile alocate prin Programul SAPARD, valoarea proiectelor prin care se solicita fonduri nerambursabile atinge un procent de 108%, astfel ca incepand cu luna august, nu vom mai primi nici o cerere de finantare. in ultima vreme a avut loc o adevarata explozie de solicitari de fonduri SAPARD. Astfel, daca media lunara a solicitarilor de fonduri a fost de 160 de proiecte in perioada 2005 – 2006, de la inceputul acestui an, media lunara inregistrata a crescut la 290 de proiecte, iar in ultimele luni media depaseste 700 de proiecte depuse spre aprobare.” a declarat Dan Gherghelas, director general al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit.

Pana la aceasta data au fost depuse in total 5.118 de cereri de finantare in valoare de 1,63 miliarde de euro, dintre care 3.883 de cereri in valoare de 1,18 miliarde de euro au fost deja declarate eligibile. Restul cererilor de finantare (1.235 de cereri de finantare) sunt in diferite etape de verificare si evaluare.

Toate cererile de finantare care sunt depuse pana la finalul lunii iulie si sunt declarate eligibile, dar pentru care nu vor mai exista fonduri disponibile, vor intra pe o lista speciala de asteptare.

„In cazul in care reziliem anumite proiecte pentru nerespectarea procedurilor SAPARD, fondurile aferente acelor proiecte reziliate vor fi imediat alocate pentru finantarea proiectelor din lista de asteptare. Aceeasi destinatie o vor avea si economiile de sume inregistrate pe parcusul derularii proiectelor in executie, economii ce pot rezulta in urma parcurgerii procedurilor de achizitii sau din constatarea neeligibilitatii anumitor cheltuieli”, a mentionat Dan Gherghelas.

Sursa: Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top