BNR a facut publice proiectele privind introducerea sistemului Basel II

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a supus dezbaterii publice, pe pagina sa de internet, proiecte de lege, regulamente si norme de aplicare a acestora, privind institutiile de credit si adecvarea capitalului acestora in perspectiva adoptarii sistemului Basel II.

Reglementarile Basel II vor intra in vigoare de la inceputul anului urmator, dar ele vor fi obligatorii pentru toate institutiile de credit romanesti abia din 2008.

Proiectul de lege privind institutiile de credit si adecvarea capitalului este supus dezbaterii publice pana la sfarsitul acestei luni, timp in care partile interesate isi pot transmite punctele de vedere. Regulamentele si normele privind cerintele minime de capital, riscul operational si supravegherea pe baza consolidata a institutiilor de credit si a societatilor de servicii de investitii financiare au parte de o perioada mai mare de dezbatere, cei interesati putand sa propuna modificari pana la 31 august.

Noua lege privind institutiile de credit si adecvarea capitalului va inlocui legea bancarã 58/1998, ordonanta de urgenta a guvernului 97/2000 privind organizatiile cooperatiste de credit, legea 541/2002 privind economisirea si creditarea in sistem colectiv pentru domeniul locativ si legea 33/2006 privind bancile de credit ipotecar, acte normative care vor fi abrogate la 1 ianuarie 2007.

Romania trebuie sa se adapteze cerintelor Basel II in perspectiva integrarii in Uniunea Europeana (UE), pentru ca prevederile acestui sistem vor avea titlu de lege in UE. Conform Basel II, institutiile de credit din Romania, in care sunt incluse, atat bancile, cat si institutiile financiare nebancare (IFN), vor trebui sa isi adapteze capitalul la riscul pe care si-l asuma atunci cand acorda credite populatiei si firmelor.

Piroska M. Nagy, senior banker si consilier in cadrul Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), a declarat recent, ca nici o banca nu este total pregatita pentru a lucra in conditiile impuse de Basel II. “Inca mai este timp. Puteti face o multime de lucruri in acest an. O alta pesrpectiva este aceea ca nu exista un singur model de adaptare la Basel II. Asa incat, daca o varianta nu este confortabila pentru banci, acestea pot opta pentru modele mai simple. Variantele mai putin complicate sunt doar imbunatatiri ale acordului Basel I, sistemul actual, si asta nu e o mare provocare, nici din punct de vedere tehnic, nici din perspectiva manageriala. Cred ca orice banca comerciala poate sa faca acest lucru”, a explicat Nagy.

Ea a avertizat ca unele banci ar putea intampina probleme in adoptarea Basel II si a adaugat ca “nu este exclusa posibilitatea unor fuziuni sau preluari pentru consolidarea unor banci, la care trebuie sa se astepte toata lumea”.

Acordul a fost creat pentru a asigura o convergenta mai mare a modului in care bancile si organismele de supraveghere bancara rezolva chestiunea gestionarii riscului imprumuturilor, dincolo de granitele nationale.

Basel II foloseste un concept structurat pe trei criterii, menite sa asigure stabilitate financiara sistemului bancar. Primul criteriu este cel al cerintelor minime de capital, care are ca scop imbunatatirea senzitivitatii riscului.

Astfel, Basel II cere calcularea capitalului unei banci astfel incat aceasta sa faca fata unui set de trei componente majore ale riscului : riscul de creditare, cel operational si acela al pietelor. Fiecare dintre cele trei componente au cel putin doua sau trei moduri de evaluare, pe diferite nivele de sofisticare a riscului. Se considera ca alte riscuri nu pot fi cuantificate. Acordul Basel I nu se referea decat partial la aceste riscuri. Astfel, in Basel I, riscul de creditare era tratat de o maniera mai simpla, iar riscul de piata era evaluat post-factum. Riscul operational nu era luat in considerare.

Al doilea pilon, care se refera la supravegherea sistemului, se ocupa de raspunsul organismelor de supraveghere si control la riscul bancar, asa cum e descris de primul criteriu. Se presupune ca pune la dispozitia bancilor centrale mecanisme imbunatatite fata de cele oferite de implementarea Basel I. In plus, ofera bancilor un cadru pentru a face fata altor riscuri, de tipul celor privitoare la lichiditate, risc legislativ sau al marcilor, asa numitele riscuri reziduale.

Disciplina bancara este al treilea pilon al acordului Basel II si mareste transparenta pietei bancare, obligand bancile sa publice informatii mai numeroase. Scopul acestei masuri este de a da pietei o mai buna imagine a pozitiei unei banci in privinta riscurilor pe care aceasta si le asuma creditand.

Sursa: Redactie Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.