Cihodaru da lovitura anului la Iasi – grant de 12 mil. euro pentru un parc de distractii de 22 mil.

Omul de afaceri Bogdan Cihodaru a reusit in plina criza financiara sa contracteze cea mai mare finantare nerambursabila obtinuta de o firma privata la Iasi. Prin firma Gemada Serv SRL, Cihodaru va primi din fondurile UE un grant de 11,9 milioane de euro.

Banii vor fi folositi pentru ridicarea unui centru de agrement. Investitia totala este peste 21 de milioane de euro, restul sumei fiind acoperita din surse proprii. in afacre e implicata, la vedere, o firma a lui Dan Stratan (colaborator celebru al lui SO Vantu), dar neoficial se pare ca proiectul a reusit doar datorita interventiei lui Relu Fenechiu.

Proiect inceput din 2008

Ideea de a construi un complex tip aquapark e veche de 8 ani. in 2002 Zaharia si Irina Schrotter au incercat sa faca asa ceva pe amplasamentul vechiului strand, dar talpi puse de Primarie au stopat proiectul. In 2008, Cihodaru a reluat ideea si a achizitionat, in acest scop, pe numele tatalui sai, firma Gemada SRL din Brasov. Societatea are ca profil de activitate restaurante, dar achizitia a fost facuta expres pentru acest proiect imobiliar.

La mijlocul anului 2008 Cihodaru a depus la Agentia pentru Protectia Mediului (APM) documentatia in acest sens. Denumit “Centrul de Agrement Royal” complexul urma sa se ridice in Copou, Aleea Mihai Sadoveanu pe 9.500 de metri patrati. Au urmat doi ani, in care nu s-a mai auzit nimic de aceasta investitie.

Ajutat de Dan Stratan

Intrat in blocaj odata cu intreaga piata imobiliara, Cihodaru nu a renuntat la idee, si, la fel ca alti milionari ieseni si-a indreptat atentia spre fondurile europene nerambursabile. Pentru proiect a apelat la firma de consultata Relians SRL controlata de cel mai bogat iesean, Dan Stratan. Astfel au fost asigurate planul de afaceri, studiu de fezabilitate precum si managementul intregii aplicatii de finantare, in etapa de planificare a proiectului.

Neoficial, in mediul de afaceri se vorbeste ca nici influenta lui Stratan nu a fost suficienta pentru succesul proiectului, asa ca a fost nevoie de cooptarea lui Relu Fenechiu si a firmei sale de consultanta. Informatia nu a fost confirmata insa oficial.

Cine e Stratan

Dan Stratan este cel mai bogat iesean. Printre altele, el controleaza firma Relians SRL prin pachetul majoritar de actiuni detinut aici de firma SC Romcapital Invest SA, proprietate a milionarului iesean. Prin aceeasi firma, Stratan l-a ajutat si pe Bogdan Pitigoi, patronul de la Tester, sa obtina finantare europeana nerambursabila de 4.500.000 de euro pentru “Centrul de Sprijinire si Dezvoltare a Afacerilor”. Un alt proiect important este cel de reabilitare a manastirii Golia sau Reabilitarea Cetatii de Scaun a Sucevei.

Licitatie pentru lucrari

Conform proiectului, valoarea totala a lucrarilor va depasi 12 milioane de euro. Licitatia pentru constructie a fost anuntata public la mijlocul lunii mai. Conform anuntului, antreprenorul urma sa execute lucrari de constructii, amenajarea terenului, utilitati, instalatii, finisaje, montaj si dotari pentru obiectivul de investitii CENTRUL DE AGREMENT ROYAL. Castigatorul ar fi trebuit anuntat in luna iulie, insa pana in prezent nu sunt facute publice date in acest sens.

Ce va construi Cihodaru

Proiectul isi propune crearea unui Centru de Agrement intr-o zona colinara a orasului Iasi, situata intr-un cadru natural deosebit, centru care va reprezenta unul dintre motoarele dezvoltarii turismului in Regiunea de Dezvoltare Nord-Est. Centrul de Agrement Royal va oferi turistilor urmatoarele posibilitati de agrement si relaxare:

* aqua-park (piscina interioara si exterioara);

* servicii spa (masaj, bai, sauna);

* zona club (bowling, biliard, tenis de masa, darts, fotbal mecanic, sky hockey);

* servicii de alimentatie publica;

* servicii pentru intretinere corporala (sali aerobic, fitness);

* terenuri sport (squash, perete alpinism);

* teren multisport (fotbal, handbal, baschet, tenis de camp, badmington);

* patinoar pentru role;

* zona de agrement pentru copii (kidsland);

* expozitie reptile, pesti.

Sursa: IasiCastiga.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.