Mestesugurile romanesti cuceresc piata europeana cu sprijin SAPARD

Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit a aprobat 12 proiecte SAPARD in valoare de 750.000 de euro pentru conservarea si valorificarea mestesugurilor traditionale.

Unul dintre cele mai indraznete proiecte SAPARD a fost aplicat in localitatea Feldioara din judetul Brasov. Societatea respectiva a beneficiat de fonduri sapard prin doua proiecte cu contributie europeana de 100.000 Euro pentru productia si comercializarea produselor de mic mobilier rustic din lemn masiv de rasinoase.

Mobilierul creat are ca si element de originalitate finisajul in stil clasic, vechi, realizandu-se, astfel, mobilier ceruit, baituit, vopsit si antichizat. Toate produsele realizate sunt destinate exportului.

“Principala piata de export este Marea Britanie – de unde vin cele mai multe cereri pentru produse. Produsele sunt exportate, de asemenea, si in Franta, Irlanda si chiar in SUA. Urmatoarea piata de nisa care va fi valorificata este Belgia, aceasta avand un potential remarcabil in comercializarea mobilierului din stejar, fiind considerata, totodata, una dintre tarile care da tonul la design in materie de mobilier”, apreciaza administratorul societatii, Dragos Barna.

Intr-o prima etapa, prin investitiile din cadrul primului proiect, s-au achizitionat doua linii de uscatoare pentru materialul lemnos, pentru ca productia de mobilier sa se poata extinde. Valoarea totala a proiectului a fost de aproximativ 50 mii de euro, jumatate din suma fiind asigurata din fonduri SAPARD nerambursabile.

In cadrul celui de al doilea proiect, a fost posibila realizarea modernizarii si extinderii atelierului de productie a mobilierului, astfel incat acesta sa fie in conformitate cu normele europene. De asemenea, s-au achizitionat utilaje specifice mestesugului. Valoarea totala a celui de al doilea proiect a fost de 150 mii de euro, din care 75.000 euro s-au asigurat prin fonduri SAPARD.

Primul proiect s-a finalizat rapid. Acesta s-a concretizat in achizitionarea utilajelor moderne de uscat lemnul de stejar, controlate computerizat, prin care se executa articole de mic mobilier la exigentele de calitate ale pietei occidentale. Astfel, este valorificat si lemnul de stejar, aceasta fiind resursa materiala existenta in acea zona. Se creeaza, in acest mod, piese de mobilier traditional sasesc din stejar.

Astfel, portofoliul de produse destinat exportului s-a marit, deoarece, exceptand productia initiala din brad se realizeaza acum si o productie de mobilier din lemnul de stejar, care exista din abundenta in zona. Cererea de mobilier din stejar este mare pe pietele externe datorita concurentei limitate in acest domeniu, ceea ce va creste si diversifica portofoliul de produse si, implicit, numarul de clienti al societatii.

“In Romania, piata este mica si inca timida pe acest segment deoarece in apartamentele de bloc este preferata mobila cu linie moderna, cubista, dreapta. Dincolo de granitele romanesti se cere, insa, mobilierul finisat in stil vechi, ceruit, avand taieturi deosebite. La noi, producatorii mici nu au fost incurajati, costurile de distributie sunt foarte mari, retelele de magazine nu sunt configurate inca pe acest stil de mobilier masiv, ci doar pe cel din pal melaminat. Astfel, comertul este polarizat puternic doar pe acesta”, a adaugat Dragos Barna.

Finisajele in stil rustic si cerate ale mobilierului sunt extrem de apreciate, in special datorita caracterului ecologic. Exportul produselor pe pietele externe asigura continuitatea si extinderea mestesugurilor traditionale din zona judetului Brasov pe o arie mult mai larga decat cea locala. Mobilierul are mare cautare in tarile vestice datorita faptului ca in procesul de productie este inclusa munca manuala.

Implementarea acestui al doilea proiect contribuie la valorificarea fortei de munca deja calificate, a potentialului tinerilor din zona prin calificarea acestora la locul de munca si a potentialului materiilor prime aflate in vecinatate.

Proiectul a avut drept obiectiv amenajarea atelierelor de productie artizanala existente, reabilitarea majora a cladirii, precum si achizitionarea de utilaje specifice activitatii. Totodata, au fost realizate si cateva spatii de expozitie.

Prin implementarea proiectului s-au creat patru noi locuri de munca, doua fiind permanente si alte doua, sezoniere. Pe parcursul derularii activitatii, odata cu cresterea si diversificarea productiei, va creste si numarul de angajati.

Datorita faptului ca masinile de prelucrat lemnul sunt de o inalta precizie si finete, capacitatile de productie si calitatea produselor ajung la nivel european.

Incepand cu anul 2007, cand Romania va fi parte integranta a Uniunii Europene, produsele se vor vinde direct consumatorilor finali, prin Internet, datorita disparitiei barierelor vamale.

In luna noiembrie, societatea va participa cu stand de expozitie a mobilierului la Bruxelles, in cadrul “Salonului de mobila” (“Le salon de moebles”), aceasta fiind o excelenta ocazie de a prezenta potentialilor clienti deosebitele piese de mobilier.

Sursa: Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.