MEC vrea anularea ajutorului de stat la firmele cu datorii la utilitati

Ministerul Economiei si Comertului (MEC) solicita Executivului abrogarea unei ordonante de urgenta a Guvernului, prin care diversi agenti economici urmau sa beneficieze in 2009 de scutirea de la plata a datoriilor catre furnizorii de utilitati.

Potrivit proiectului de act normativ pus in dezbatere publica de Ministerul Economiei, aceste facilitati sunt considerate ajutor de stat si contravin normelor europene si angajamentelor Romaniei potrivit capitolului Concurenta privind aderarea la Uniunea Europeana.

Potrivit ordonantei de urgenta 57/2002 pentru recuperarea arieratelor catre principalii furnizori de resurse energetice si apa, agentii economici urmau sa beneficieze de esalonarea pe o perioada de pana la doi ani a sumei reprezentand contravaloarea facturilor scadente si neachitate pana la 31 decembrie 2001 sau reducerea sau scutirea de la plata a penalitatilor si dobanzilor aferente.

De asemenea, in baza aceleiasi ordonante, daca timp de sapte ani (pana in 2009 – n. r.) de la data intrarii in vigoare a conventiilor de esalonare prevazute, agentii economici isi platesc facturile curente si respecta graficul de esalonare si termenele de plata, ei vor beneficia de scutirea integrala a penalitatilor.

AVAS a preluat creantele furnizorilor de utilitati si urmeaza sa recupereze si datoriile de la agentii economici.

Sursa: Redactie Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.