Peste 3,5 miliarde de euro investiti in pregatirea fortei de munca

Peste 3,5 miliarde de euro vor fi destinate, dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, pentru pregatirea fortei de munca la un nivel de competitivitate comparativ celui din statele europene.

Este o „investitie” pe termen lung, iar „profitul” va consta in pregatirea de care vor beneficia 900.000 de persoane pentru a-si gasi locul de munca adecvat. Programul poate fi accesat de un segment segment extins: licee, universitati, centre si institute de cercetare, camere de comert si industrie, autoritatilor cale, asociatii sindicale si patronate, etc.

Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, elaborat in contextul Planului National de Dezvoltare 2007-2013, stabileste domeniile majore de interventie ale Romaniei in domeniul resurselor umane pentru implementarea asistentei financiare acordata de Uniunea Europeana prin Fondul Social European.

Contributia de la bugetul Uniunii Europene destinate acestui Program, prin Fondul Social European, va fi de 3,05 miliarde de euro, Romania contribuind cu fonduri in valoare de 538 de milioane de euro.

Obiectivul general al Programului este dezvoltarea capitalului uman si cresterea competitivitatii acestuia. El va permite, pana in 2015, integrarea durabila pe piata muncii a 900 000 de persoane, prin identificarea unor tinte precise, precum: cresterea nivelului de educatie si de pregatire profesionala a capitalului uman; promovarea culturii antreprenoriale, facilitarea accesului tinerilor pe piata muncii; facilitarea (re)insertiei pe piata muncii a persoanelor inactive, inclusiv in zonele rurale.

Romania are nevoie de o forta de munca flexibila si inalt calificata pentru a atinge un nivel de competitivitate comparabil cu cel al tarilor membre. Programul isi propune sa intervina pe mai multe directii prioritare pentru a „modela” capitalul uman: educatie si formare profesionala; racordarea programelor de invatare la cerintele de pe piata muncii; cresterea adaptabilitatii fortei de munca si a companiilor; modernizarea serviciului public de ocupare; promovarea masurilor active de ocupare si a incluziunii sociale; asistenta tehnica.

Autoritatile responsabile cu implementarea proiectului sunt Autoritatea de Management din cadrul Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, cu rol global de coordonare si management al implementarii, precum si o serie de organisme intermediare apartinand Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, Ministerului Educatiei si Cercetarii, Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei.

In acest moment Programul Complement se afla in proces de elaborare, pe baza unei structuri care va detalia operatiunile cuprinse in Programul operational. Criteriile de eligibilitate a proiectelor se vor referi la relevanta acestora fata de obiectivele Programului, conformitatea cu legislatia comunitara si nationala in domeniul contractarii, respectarea duratei maxime pentru implementare, a incadrarii in perioada de programare si a valorii eligibile a proiectului.

La acest Program pot aplica persoane juridice publice sau private, direct responsabile cu pregatirea si managementul proiectelor: organizatii economice sau non-profit, furnizori de servicii de dezvoltare a resurselor umane. Acestia pot depune cereri de finantare fie ca solicitanti individuali, fie in consortii. Pot aplica, asadar, licee, universitati, furnizori de formare profesionala acreditati, centre si institute de cercetare, structuri si agentii in coordonarea sau subordinea MEC sau a structurilor sale teritoriale, intreprinderi, asociatii sindicale si organizatii patronale, autoritati locale, asociatii profesionale, camere de comert si industrie, structurile centrale, judetene si locale ale Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca.

Criteriile de selectie a proiectelor vor tine cont de capacitatea financiara si operationala a aplicantilor, de gradul de relevanta a propunerii, de coerenta proiectului, de claritatea planului de actiune, de impactul preconizat asupra grupurilor tinta, precum si de raportul cost/eficienta.

Procesul de identificare a promotorilor de proiecte a fost deja lansat la nivelul Autoritatii de Management a Ministerului Muncii. Din baza de date a Programului Phare 2003 CES – DRU au fost retinute 780 de proiecte dintre care 433 urmaresc promovarea unor masuri active de ocupare si 347 se refera la promovarea capitalului uman.

Cele opt baze de date create la nivel regional vor constitui punctul de pornire in constituirea portofoliului de proiecte care va intra in finantare din Fondul Social European, incepand cu primele luni ale anului 2007. In cadrul proiectului de asistenta tehnica, vor fi organizate activitati pentru intarirea capacitatii regionale de accesare a acestor fonduri.

Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane a fost realizat printr-un efort interinstitutional, sub coordonarea Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei. In consultari au fost implicate mai multe ministere si institutii guvernamentale printre care Ministerul Finantelor Publice, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, Ministerul Educatiei si Cercetarii, Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerul Integrarii Europene, Institutul National de Statistica, Institutul National de Cercetare Stiintifica in domeniul Muncii si Protectiei Sociale, CASPIS, Consiliul National pentru Formarea Profesionala a Adultilor, Agentia Nationala pentru intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie, alte ministere de linie si agentii. La dezbateri au participat, de asemenea, un numar important de organizatii ale societatii civile si partenerii sociali.

Cooperarea stransa a Ministerului Muncii cu reprezentantii Directiei Generale Ocupare, Afaceri Sociale si sanse Egale a Comisiei Europene a avut un rol important in definitivarea structurii si continutului programului operational.

Sursa: Eu-ro Newsletter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top