HotNews.ro publica, in premiera, raportul integral „Doing Business 2007- How to Reform” al Bancii Mondiale. Acesta clasifica Romania pe locul al doilea, dupa Georgia, intre tarile care au adoptat cele mai multe schimbari menite sa faciliteze derularea afacerilor.
Raportul se realizeaza la nivel global, dar numai economiile care au schimbat semnificat cadrul derularii afacerilor s-au calificat printre „reformatori”, in total 23 de economii.
Romania e in top din punct de vedere al schimbarilor, nu inseamna ca mediul de afaceri este cel mai prietenos. Totusi, spre deosebire de anul monitorizat anterior (2006), cand era pe locul 71, Romania trece in evaluarea pentru 2007 pe locul 49 din punctul de vedere al usurintei de a demara sau a derula afaceri.
Raportul „Doing Business 2007- How to Reform”, a fost facut public miercuri, 6 septembrie, de catre Banca Mondiala si de International Finance Corporation.
Potrivit raportului, Romania sta bine prin:
– felul in care a amendat legislatia cu privire la faliment, in scopul grabirii acestui proces si felul in care a dat puteri mai mari creditorilor. Una dintre piedicile din trecut era notificarea creditorilor unui faliment, care se facea prin plic inregistrat. Invariabil, unele scrisori nu ajungeau la destinatar si de aici o serie de intarzieri.
Acum aceste notificari sunt publicate intr-un registru centralizat, la care creditorii au acces.
– reducerea numarului documentelor cerute pentru demararea unei afaceri si felul in care acestea sunt depuse, prin crearea unui birou unic, ceea ce a redus timpul de obtinere a avizelor necesare;
– acces electronic al notarilor pentru a verifica regimul proprietatii, ceea ce reduce timpul cu 20 de zile;
– mai multe infomatii cu privire la credite si la platile la timp. Din acest punct de vedere, chiar si tarile bogate au avut nevoie de reforma, in special pentru unificarea diferitelor registre ale diferitelor tipuri de credite (Austria, Germany and Elvetia), iar tarile est-europene, Bulgaria, Ungaria, Moldova si Romania au fost avangarda in astfel de reforme. Cele mai eficiente registre nu cer autentificarea documentelor.
– masuri menite sa reduca gradul de perceptie a coruptiei in ceea ce priveste regimul taxelor. Din acest punct de vedere, metoda principala este reducerea numarului taxelor si eliminarea exceptiilor. Romania e mentionata ca adoptand astfel de masuri in 2004.
Romania sta prost la:
– numarul contributiilor datorate si faptul ca se platesc separat: Romania se afla pe locul 89. La polul opus se afla Portugalia sau China, pe locurile 7, respectiv 4. Potrivit metodologiei aplicate in acest raport, acest indicator se refera la contributiile pe munca platitie de angajator si exclude taxele pe consum.
– executarea prin justitie a contractelor comerciale; procedurile continua sa fie greoaie si consuma timp.