Specialisti sa fie, ca fonduri UE avem

Romania risca sa piarda pana la 70% dintre cele aproximativ 30 de miliarde de euro care vor veni de la UE dupa integrare din lipsa de oameni pregatiti.

Romania are in sistemul public doar aproximativ 1.000 de specialisti pe fonduri structurale pana in prezent, adica un indice de 10% din necesarul minim de 10.000 de persoane, potrivit unui studiu realizat in primavara lui 2006 de Insitutul Roman de Training (IRT).

Si in luna septembrie, tot aproximativ 1.000 de persoane existau in structurile de gestiune pentru instrumentele structurale, potrivit Delegatiei Comisiei Europene in Romania.

Din totalul de aproape 30 de miliarde de euro, incluzind si fondurile alocate agriculturii si dezvoltarii rurale, Romania ar putea acoperi doar 25-30% din banii europenilor, cu oamenii pe care i-a pregatit pana acum, spune Ciprian Nicolae, trainer si consultant la IRT.

Potrivit aceluiasi studiu IRT, doar cinci institutii ale statului au declarat ca au derulat sau vor derula programe de formare in domeniul fondurilor structurale, din totalul de 49 de autoritati si institutii centrale, ministere, agentii, autoritati si companii nationale care au primit chestionarul IRT.

Ministerul Economiei si Comertului, Ministerul Transporturilor, Ministerul Agriculturii, Ministerul Administratiei si Internelor si Ministerul Integrarii Europene, desi sunt autoritati de management pentru proiecte care tin de cresterea competitivitatii economice, infrastructura, agricultura, administratie publica sau cooperare teritoriala europeana, au declarat ca nu deruleaza programe de training pe fonduri structurale.

Patru ministere si Compania Nationala de Administrare a Fondului Piscicol s-au incadrat in lista celor care au sau vor avea specialisti pentru fondurile europene care vor sosi dupa aderare.

Aura Raducu, coordonatorul Programelor de Dezvoltare Regionala din Delegatia Comisiei Europene (CE), spune ca oficialii de la CE nu au mentionat „o cerinta expresa referitoare la numarul de personal implicat in gestionarea proiectelor (ministere, agentii), important este sa existe personal calificat pentru gestionarea corecta si eficienta a fondurilor structurale”.

Raducu a mai adaugat ca Romania va primi prima transa spre sfarsitul trimestrului 1 al anului 2007. „Important este sa existe proiecte mari si complexe, conform cerintelor programelor operationale”, a subliniat Raducu.

Reprezentantul IRT este de parere insa ca „va fi nevoie chiar de 50.000 de specialisti pentru a gestiona corect fondurile UE. In cel mai bun caz, Romania ar putea acoperi 50% din personalul necesar”.

Sursa: Cotidianul online

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top