7,1 miliarde EURO pentru satele din Romania

7,1 miliarde de euro din Fondul European pentru Dezvoltare Rurala vor fi investiti in primii 7 ani dupa aderarea Romaniei la UE in dezvoltarea mediului rural. Acesti bani vor fi cheltuiti pe prioritatile trasate de Planul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) pentru 2007-2013. Fondurile vor fi indreptate cu precadere catre eficientizarea agriculturii si dezvoltarea infrastructurii satelor romanesti.

Ministrul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Gheorghe Flutur, a precizat intr-o declaratie de presa ca banii europeni vor fi investiti pe patru axe de dezvoltare, iar sumele aferente primului an de dupa aderare in ceea ce priveste dezvoltarea rurala se ridica la aproximativ 698 milioane euro. In 2007 vor intra in functiune 17 masuri de dezvoltare rurala, unele similare celor finantate prin SAPARD, si altele noi.

Pe axa 1 de dezvoltare, care se va concentra pe creare si modernizare de ferme, procesarea produselor agricole, sprijinirea grupurilor de producatori, infrastructura rurala, consiliere pentru fermieri, vor fi alocate aproximativ 50% din sumele totale ale perioadei 2007-2013.

Cu acesti bani se estimeaza ca se vor realiza, printre altele, 2.300 de proiecte de infrastructura rurala (sisteme de irigatii, drumuri catre ferme, alimentari cu apa etc.), 16.000 de ferme agricole, ca si sprijinirea unui numar de 750 de grupuri de producatori. Tot in aceasta categorie intra si masura sustinerii fermelor de subzistenta. Acestea vor primi cate 1.500 de euro pe an, timp de trei ani de zile, cu conditia ca o parte din productia lor sa fie destinata si pietei. Se estimeaza ca circa 85.000 de fermieri vor fi eligibili pentru acest tip de sprijin.

Pe axa 2 de dezvoltare (circa 25% din bugetul anilor 2007-2013), care are drept obiect masurile legate de protejarea mediului, vor fi finantate proiecte legate de agricultura ecologica, de sprijinirea fermelor din zonele cu handicapuri naturale (zonele montane), dar si proiecte de impaduriri de terenuri agricole si terenuri degradate. Proiectiile se refera, de exemplu, la circa 800.000 de hectare de pasuni si culturi agricole din zonele montane (care vor fi sprijinite cu sume cuprinse intre 25 si 250 de euro pe hectar) sau la circa 70.000 de hectare care vor fi impadurite (cu o finantare medie de 5.000 euro pe hectar de impadurit).

Axa 3 de dezvoltare (aproximativ 22,5% din buget) se refera la dezvoltare rurala, prin crearea de microintreprinderi in mediul rural (circa 30.000, conform estimarilor in perioada de 7 ani dupa aderare), promovarea activitatilor non-agricole la tara (precum agroturism sau mestesuguri – 17.000 de beneficiari cu o medie de 60.000 euro/ proiect), renovarea satelor (circa 1.200 de sate, cu o valoare medie a proiectului de 900.000 euro, dati pentru renovare de scoli, biserici, centre de comuna) sau protejarea patrimoniului cultural al mediului rural romanesc.

De asemenea, exista si axa 4 de dezvoltare, programul LEADER (2,5% din bugetul 2007-2013), care va fi operationala dupa 2007 si se va adresa intaririi coeziunii comunitatilor rurale, prin investitii in special in resursa umana de la tara.

Ministrul Gheorghe Flutur a precizat ca Romania va definitiva pana la finele anului curent Planul National de Dezvoltare Rurala (perioada 2007 – 2013) iar banii europeni vor fi cheltuiti pentru a ridica nivelul de trai si productivitatea in mediul rural romanesc.

Sursa: Eu-Ro Jurnal online

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.