Subventii pentru culturi, lapte si cresterea animalelor, aprobate de Guvern

Agricultorii vor primi ajutoare de stat de 150 lei pe hectar pentru infiintarea culturilor agricole de toamna, precum si subventii pentru lapte si pentru cresterea animalelor, a decis Guvernul in sedinta de miercuri.

Ajutorul pentru infiintarea culturilor reprezinta un sprijin pentru procurarea de seminte, ingrasaminte si pesticide, a afirmat ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur.

„Sprijinul financiar se refera la bonuri valorice pentru cei care isi cumpara seminte, ingrasaminte si pesticide. Acest sprijin va fi acordat prin Agentia de Plati si Interventie inAgricultura”, a precizat Flutur.

Solicitantii trebuie sa depuna cereri pentru sprijin financiar la centrele locale ale sucursalelor judetene sau municipale ale Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura pana la sfarsitul lunii noiembrie.

Flutur a aratat ca acordarea acestui sprijin a avut in vedere faptul ca pana in toamna viitoare producatorii agricoli nu vor primi fonduri, pentru ca mecanismele de subventie europeana, platile directe, vor intra in vigoare in partea a doua a anului 2007.

Ministerul Agriculturii va acoperi din bugetul propriu necesarul de fonduri pentru acordarea acestor ajutoare, estimand circa 1,8 milioane hectare de teren cultivat cu grau si diferenta cu orz, orzoaica si rapita, a afirmat ministrul Agriculturii.

Sistemul de acordare este similar cu cel conform caruia se vor aloca din 2007 platile directe prin Politica Agricola Comuna a Uniunii Europene. Banii se acorda proportional cu suprafata de teren agricol pe care fermierii o cultiva.

Vor primi ajutorul pentru infiintarea culturilor mai multe categorii de producatori agricoli, respectiv proprietari, arendasi, concesionari, asociati in participatiune, societati agricole infiintate sub incidenta Legii 36/1991, alte forme de asociere in agricultura, societati comerciale, cooperative agricole, unitati de invatamant agricol si silvic, institute si statiuni de cercetare si productie agricola, societati nationale, unitati de cult si penitenciare.

Executivul a aprobat si un sprijin de 7 milioane vechi pentru sectorul legume-fructe, pentru circa 34.000 de tone de produse.

Sprijinul financiar consta in 120 lei pe tona pentru o cantitate de 20.000 tone de mere pentru suc concentrat, 200 lei/tona pentru 500 tone de prune, 300 lei/tona pentru 200 tone de piersici, 300 lei/tona pentru 100 tone de struguri de masa, 350lei/tona pentru 8.170 tone tomate, 250 lei/tona pentru 2.000 tone mazare boabe verzi, 250 lei/tona pentru 3.000 tone fasole pastai, 300 lei/tona pentru 1.000 tone ardei de toate tipurile.

Guvernul a mai decis acordarea unei prime de 0,3 lei (3.000 de lei vechi) pentru fiecare litru de lapte livrat conform normelor Uniunii Europene.

„Interesul nostru este sa-i stimulam pe cei care folosesc aparate de muls, sali speciale pentru muls animale, tancuri de racire, astfel incat laptele sa ajunga in conditii corespunzatoare”, a mai spus Flutur.

Daca laptele livrat nu indeplineste toate cerintele, prima de care beneficiaza producatorii este de 0,15 lei pe litru.

Cabinetul a modificat si pragurile de performanta pentru producatorii agricoli, crescatori de vaci de lapte sau bivolite.

Prima anuala acordata pe cap de vaca mediu furajata, in functie de productia fizica de lapte livrata, va fi de 75 lei pe cap la livrarea cantitatii de minimum 500 litri pe cap pe an, 85 lei la minimum 750 litri pe cap pe an, 100 lei la 1.000 litri, 150 lei la 1.500 litri, 200 lei la 2.000 litri, 250 lei la 3.000 litri, 300 lei la 3.500 litri, 400 lei la 4.500 litri.

„Indesirea pragurilor de performanta este menita sa stimuleze intrarea pe piata a unei cantitati cat mai mari de lapte. Interesul nostru e sa atingem acea cota negociata cu Uniunea Europeana, trei miliarde de litri, pe care noi trebuie sa o atingem incepand cu anul viitor”, a mai spus Flutur.

O alta modificare vizeaza eliminarea conditiei privind temperatura, procentul de grasime si densitatea laptelui de livrare, pentru a se evita interpretarea eronata a conditiilor pe care trebuie sa le indeplineasca laptele de vaca sau de bivolita, in vederea acordarii subventiei.

Actul normativ mai prevede posibilitatea ca grupurile de producatori legal constituite si recunoscute sa solicite subventia pentru productia livrata in numele membrilor lor.

De asemenea, suma destinata subventiilor pentru crescatorii de animale a fost suplimentata cu 97,2 milioane de lei, ajungand la 497,2 milioane de lei.

Sursa: Agentia Mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top