8 miliarde euro pentru dezvoltarea rurala

Agricultura romaneasca va primi din 2007 de la Uniunea Europeana aproximativ 12,5 miliarde de euro, pentru o perioada de sapte ani, din aceasta suma circa 4,5 miliarde euro vor proveni din Fondul European de Garantare Agricola, iar circa opt miliarde euro vor fi destinati dezvoltarii rurale.

Din cele opt miliarde de euro destinati dezvoltarii rurale, aproximativ 500 milioane euro vor trece pentru platile complementare directe pe o perioada de trei ani (2007-2009), ceea ce va reduce suma alocata dezvoltarii rurale in cei sapte ani la 7,5 miliarde euro.

Fondurile totale pe dezvoltare rurala sunt impartite pe patru axe, cea mai mare suma – peste 3,3 miliarde euro este destinata imbunatatirii competitivitatii in sectorul agricol si silvic, 25 la suta pentru managementul terenurilor agricole si protectia mediului, 27,5 la suta pentru diversificarea activitatilor economice.

Circa 2,5 la suta din suma va fi alocata programului Leader, care va sprijini proiecte de dezvoltare rurala elaborate de catre comunitatile locale, in primii doi ani derulandu-se sub forma de program pilot.

In ceea ce priveste cheltuirea fondurilor pentru dezvoltare rurala, UE nu a impus obligativitatea absorbtiei unei anume sume in 2007, fondurile fiind globale, pe cei sapte ani, si din acest motiv nu exista riscul de a pierde o parte din fondurile alocate.

„Anul 2007 nu va fi un an de mari realizari, dar vom incerca sa avem o cat mai buna si mai corecta absorbtie, iar procesele sa se desfasoare conform legislatiei in vigoare”, sustine secretarul de stat in MAPDR. Totusi se estimeaza o absorbtie a fondurilor de circa 30-40 la suta inclusiv cu sumele care vor pleca pentru platile compensatorii directe.

Anul 2007 va aduce insa modificari in procedurile de depunere a proiectelor in vederea simplificarii mecanismelor de accesare a fondurilor, dar si pentru responsabilizarea factorilor implicati.

Acest lucru presupune depunerea proiectelor la oficiile judetene – nu la birourile regionale, procesarea electronica a documentatiilor dupa depunere, dar si posibilitatea semnarii contractelor, la nivel judetean, pentru proiecte care nu depasesc o anumita valoare.

Vor fi, de asemenea, introduse de catre stat anumite mecanisme pentru asigurarea co-finantarii pentru mediul privat si garantii de stat pentru sectorul public.

Prin fosta Agentie Sapard vor fi derulate, conform PNDR, circa 20 de masuri, iar sapte masuri vor fi procesate de APIA deoarece si dezvoltarea rurala are componenta de plati directe pentru zonele defavorizate, agromediu, diversitate.
Comparativ cu Programul Sapard, care s-a adresat modernizarii si restructurarii sectorului agroalimentar, PNDR are ca scop cresterea calitatii vietii in mediul rural.

Astfel, vor fi incurajate proiectele de diversificare a activitatilor nonagricole, infiintarea microintreprinderilor, dezvoltarea turismului rural, activitati ce vor conduce la cresterea numarului de locuri de munca si a veniturilor.

Se va pune accentul pe imbunatatirea infrastructurii rurale prin investitii cu caracter public, aducand in prim plan renovarea satelor.

Vor fi promovate investitiile destinate obtinerii combustibilului ecologic, dar si achizitionarii de teren pentru constructii specifice in cazul stramutarii exploatatiilor agricole, de maxim 10 la suta din valoarea totala a proiectului.

Sursa: Rompres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top