Institutiile care vor sa acorde credite trebuie sa faca rost urgent de bani

Un proiect de Regulament al Bancii Nationale a Romaniei prevede ca o cerinta minima adecvarea capitalului social al institutiilor de credit in asa fel incat acesta sa ajunga la echivalentul a cinci milioane de euro. Pana in prezent, valoarea capitalului minim acceptat era stabilita incepand de la 200.000 de euro in cazul societatilor din aceasta categorie.

Conform documentului, institutiile de credit pot fi constituite doar sub forma unei persoane juridice romane si pot functiona in una din urmatoarele categorii: banci, organizatii cooperatiste de credit, banci de economisire si creditare in domeniul locativ, banci de credit ipotecar sau institutii emitente de moneda electronica. Capitalul social, inclusiv in cazul unei majorari a acestuia, trebuie varsat integral si in forma baneasca, la momentul subscrierii, aporturile in natura nefiind permise.

Actul normativ va interzice oricarei persoane, alta decat o institutie de credit autorizata, sa utilizeze denumirea de „banca” sau „organizatie cooperatista de credit”, „cooperativa de credit”, „casa centrala a cooperativelor de credit”, „banca cooperatista”, „banca centrala cooperatista”, „banca ipotecara/banca de credit ipotecar”, „banca de economisire si creditare in domeniul locativ”, „institutie emitenta de moneda electronica” sau derivate ori traduceri ale acestor denumiri, in legatura cu o activitate, un produs sau un serviciu.Filialele unei institutii de credit care functioneaza in Romania pot utiliza in denumirea acestora initialele, sigla, emblema, denumirea ori alte elemente de identificare ale institutiei de credit-mama.

Prevederile actului normativ se adreseaza institutiilor de credit, persoane juridice romane, inclusiv sucursalelor din strainatate ale acestora, si institutiilor de credit din alte state membre, respectiv din state terte, in ceea ce priveste activitatea desfasurata in Romania. De asemenea, actul normativ se va aplica societatilor de servicii de investitii financiare si societatilor de administrare a investitiilor care au in obiectul de activitate administrarea portofoliilor individuale de investitii.

Proiectul de act normativ interzice oricarei entitati care nu este institutie de credit sa se angajeze intr-o activitate de atragere de depozite sau de alte fonduri rambursabile de la public. Se mai interzic, de asemenea, emiterea de moneda electronica si atragerea ori gestionarea de sume de bani provenite din contributiile membrilor unor grupuri de persoane constituite in vederea acumularii de fonduri colective, ca si acordarea de credite/imprumuturi din fondurile astfel acumulate.

Interdictia nu se aplica in cazul atragerii de depozite sau alte fonduri rambursabile de catre un stat membru ori de catre administratiile regionale sau autoritatile administratiei publice locale ale unui stat membru al Uniunii Europene sau de catre organisme publice internationale la care participa unul sau mai multe state membre.in proiectul de lege se mai precizeaza ca actiunile ori partile sociale ale unei institutii de credit pot fi numai nominative si dau dreptul la un singur vot, iar conducerea operativa a activitatii va fi asigurata de cel putin doua persoane.

Sursa: Adevarul online

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top