Mai multi bani europeni nerambursabili pentru afacerile din mediul rural

De anul viitor, deschiderea unei afaceri in mediul rural poate beneficia de fonduri nerambursabile de 50-60%.

Dupa integrarea in Uniunea Europeana, cei care vor dori sa porneasca o mica afacere in mediul rural vor primi bani europeni nerambursabili din Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (FEADR).

Astfel, peste numai cateva luni, oricine isi poate infiinta o firma intr-un sat si sa ofere servicii menite a imbunatati calitatea vietii in mediul rural. Cei care locuiesc intr-o comuna au si mai multe oportunitati, putand beneficia de fonduri pentru reabilitarea plantatiilor viticole sau pomicole, pentru construirea serelor, pentru achizitionarea de utilaje agricole, terenuri, softuri, animale cu inalt potential genetic.

Serviciile oferite populatiei rurale pot face obiectul unui proiect pe baza caruia sa primeasca pana la 60% dintre fondurile necesare. Astfel, un IMM care se ocupa de intretinerea si repararea masinilor si utilajelor sau de repararea articolelor personale si gospodaresti (cizmarie, reparatii electrocasnice), dar si una de deratizare, de transport cu microbuze sau chiar de arhitectura peisagera primesc fonduri europene. Pentru a primi bani de la UE trebuie ca proiectul sa aiba valoarea minima de 5.000 de euro, iar maxima de 150.000 de euro.

Simpli gospodari de la sat pot primi bani europeni daca desfasoara activitati mestesugaresti.

Pentru construirea sau dotarea unei croitorii, a unui atelier de pielarie sau de prelucrarea lemnului, a fierului, a linii, dar si a unuia de realizare de instrumente muzicale traditionale (fluier, nai, bucium) pot fi acordati de UE de la 1.000 la 150.000 de euro.

Bani pot primi si cei care isi deschid un atelier de mobilier sau agricultorii care deschid un magazin unde se vand produsele obtinute in ferma proprie.

Proiectele in agroturism cu o valoare cuprinsa intre 5.000 si 150.000 de euro vor putea beneficia de fonduri de la UE. Constructia sau modernizarea pensiunilor, dotarea cu electrocasnice sau mobilier, amenajarea unor spatii de campare, a unor terenuri sportive, trasee turistice, centre de echitatie, parcuri de vanatoare sau tabere tematice pot face obiectul unor proiecte eligibile. Chiar si pentru promovarea turistica prin pliante, panouri, organizare de evenimente se dau bani. Achizitionarea de masini, barci si barci cu motor pentru transportul turistilor poate beneficia de fonduri.

Beneficiari ai banilor din Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala vor putea fi locuitorii satelor si cei care isi infiinteaza un IMM.

FEADR, prin care se vor acorda fonduri nerambursabile in baza unor proiecte, va putea fi accesat dupa integrarea Romaniei in Uniunea Europeana. FEADR se aseamana in multe privinte cu Programul SAPARD, iar fondurile vor fi derulate prin Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala (fosta Agentie SAPARD) prin cele opt centre regionale si 42 de oficii judetene, care vor primi cererile de finantare.

Pentru ca aceste tipuri de investitii desfasurate la sate sa fie finantate, autoritatile trebuie sa finalizeze fisele tehnice pentru fiecare categorie.

In acest scop, responsabilii din Ministerul Agriculturii vor trebui sa elaboreze pana la finalul anuui Planul National de Dezvoltare Rurala fara de care nu se vor primi bani de la UE.

Sursa: Cotidianul online

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top