Romania si Bulgaria vor primi 272 milioane de euro pentru pescuit

Incepand cu 1 ianuarie 2007, dupa ce vor adera la Uniunea Europeana, Romania si Bulgaria sunt programate sa primeasca 272 de milioane de euro pentru domeniul pescuitului.

Banii urmeaza sa fie alocati prin Fondul European pentru Pescuit. Noul fond destinat de UE domeniului pescuitului – European Fishery Fund – se ridica la 3,85 miliarde de euro pentru perioada 2007-2013.

Cei care lucreaza in acvacultura, pescuit, procesare peste vor putea folosi banii europeni indiferent daca au beneficiat sau nu de fondurile SAPARD.

Fondurile proprii sint necesare pentru a putea solicita bani europeni. Cofinantarea necesara poate fi intre 0 si 60%.

“Cei intresati trebuie sa intocmeasca un proiect, sa aiba in proprietate un teren sau o ferma de acvacultura, sa aiba o firma viabila, cu doi ani vechime si un minimum de profit, sa aiba toate autorizatiile cerute de lege si sa aiba cel putin un specialist in domeniu“, a precizat Gheorghe Stefan, presedintele Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura.

Dosarele vor putea fi depuse, incepind cu ianuarie 2007, chiar la ANPA din cadrul Ministerului Agriculturii sau la filialele teritoriale ale acesteia. Specialistii Agentiei vor analiza proiectul si daca il vor considera viabil, vor trimite dosarul la Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit care va gestiona fondurile si va onora platile.

Fondul European pentru Pescuit este destinat finantarii unei multitudini de activitati impartite pe patru axe: adaptarea flotei de pescuit (27,7 milioane de euro), acvacultura, pescuit si procesare (138 de milioane de euro), masuri de interes colectiv (69,9 milioane de euro) si dezvoltarea durabila a zonelor pescaresti (27,6 milioane de euro).

Astfel, vor putea cere bani proprietarii, pentru ambarcatiunile pe care vor sa le caseze sau cei care vor sa achizitioneze echipamente performante, dar si cei care vor sa-si construiasca puncte de debarcare sau care vor sa infiinteze o ferma de acvacultura.

Organizatiile de producatori pot beneficia de o finantare de 100% daca vor realiza investitii pentru achizitia de echipamente si pentru constructia unei infrastructuri necesare comercializarii pestelui. Dezvoltarea ecoturismului si infiintarea unei mici infrastructuri pentru turism la fermele de acvacultura vor fi si ele finantate de UE.

Sursa: Cotidianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.