Romania codasa la finantarile prin leasing imobiliar

Fie ca sunt de tip legislativ, fie ca au la baza lipsa de informare, barierele in calea dezvoltarii leasingului imobiliar sunt numeroase in Europa Centrala si de Est.

Principala problema este reprezentata de lipsa parteneriatelor public-privat in acest domeniu. In plus, potentialii clienti se arata, adesea, sceptici, dar fideli finantarii prin credit bancar.

Modul in care legislatia reglementeaza activitatea societatilor de profil pune bete in roate dezvoltarii leasingului imobiliar.

Societatile de profil din tara noastra nu sunt foarte multumite de modul in care activitatea lor este reglementata. Principalul inconvenient il reprezinta Ordonanta de Guvern nr. 64/2000, care face, practic, imposibila derularea unor parteneriate public-private in domeniul leasing-ului imobiliar. Astfel, in 2007, nici un astfel de proiect nu a fost desfasurat in Romania.

Daca modelul PPP ar functiona la fel ca in alte state europene, riscul investitiei ar urma sa fie impartit intre cele doua sectoare, public si privat, iar leasingul imobiliar ar putea deveni o solutie viabila la finantarea sectorului de stat.

O alta problema este reprezentata de imposibilitatea amortizarii accelerate a investitiei, care face ca la momentul expirarii contractului, valoarea reziduala sa fie foarte mare. In aceste conditii, dezvoltatorii nu mai iau in calcul posibilitatea unei finantari prin leasing imobiliar operational.

Situatia este diferita in alte tari din Europa.

Specialistii spun ca Italia este unul dintre cele mai apreciate modele de business pe piata leasingului imobiliar. Aici, perioada de amortizare este mai scurta iar valoarea reziduala este negociabila la momentul expirarii contractului. In plus, se practica amortizarea accelerata iar administratiile locale acorda facilitati de ordin fiscal pentru finantarile in leasing operational.

Cehia beneficiaza de un cadru legislativ mult mai relaxat, intrucat nu exista o lege speciala in acest sens, iar banca centrala nu supervizeaza activitatea companiilor de profil. Iar faptul ca finantarea prin leasing in Cehia a inceput inca din 1991 (cu mult inainte ca primul contract sa fi fost semnat in Romania), a facut posibila dezvoltarea pietei.

In 2008, piata leasingului imobiliar din Romania este asteptata sa-si continue trendul ascendent, fiind preconizata o crestere a finantarilor cu 65%, la o valoare de peste 700 milioane euro. Dinamica estimata este, insa, mult mai mica comparativ cu cea din anii precedenti (213% in 2007 si 210% in 2006).

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top