Gestionarea deseurilor din Bihor, finantata cu fonduri PHARE

Microregiunea din zona orasului bihorean Alesd, grupand 15 localitati rurale, a devenit prima structura de acest fel din Romania care a castigat un proiect PHARE pentru gestionarea deseurilor, finantarea fiind de 355.000 de euro.

Cele 15 localitati vor putea sa gestioneze deseurile dupa toate standardele europene.

“Aprobarea proiectului in cadrul Programului PHARE 2004 – Coeziune economica si sociala, CFP 1/26 – inseamna ca microregiunea va putea achizitiona europubele in valoare de 25.000 de euro care vor fi distribuite la toate gospodariile din cele 15 localitati si, de asemenea, doua autocompactoare cu care aceste deseuri vor fi colectate si transportate la Alesd.

La Alesd, deseurile urmeaza sa fie sortate pe tipuri intr-o Statie de sortare construita tot din fonduri nerambursabile, in valoare de un million de euro, fonduri obtinute de microregiune, in aceasta vara, de la Fondul de Mediu al Uniunii Europene.

Materialele reciclabile vor fi valorificate, iar ceea ce nu poate fi reciclat va fi transportat la Halda Ecologica din Oradea, a mai spus Sipter. Primarul orasului Alesd va semna, astazi, contractul de finantare a programului de gestionare a deseurilor.

Conform normelor Uniunii Europene, actualele gropi de gunoi neecologice de pe teritoriul Romaniei trebuie inchise pana in anul 2009, in fiecare judet urmand sa functioneze cate o halda ecologica, iar in celelalte orase doar statii de sortare a deseurilor.

Sursa: Mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.