Noi municipii pentru a atrage fonduri europene

Localitatile se pot uni intre ele, formand noi municipii, orase si comune cu o mai mare forta economica si capabile sa poata atrage fonduri structurale de la Uniunea Europeana.

Guvernul a adoptat in acest sens un proiect de lege care modifica si completeaza Legea nr. 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului national – Sectiunea a IV-a – Reteaua de localitati.

Proiectul de lege propune si stabilirea unor indicatori minimali pentru definirea localitatilor urbane, cum ar fi impunerea unei populatii minime de 10.000 de locuitori pentru noile orase si de 40.000 de locuitori pentru noile municipii.

In ceea ce priveste infiintarea de comune, actul normativ prevede un numar minim de 1.500 de locuitori.

Un alt criteriu nou-introdus se refera la existenta unui procent minim de locuinte dotate cu instalatii de incalzire centrala 45% din totalul locuintelor pentru municipii si 35% pentru orase.

Potrivit proiectului de lege, comunele noi se pot infiinta doar daca satele lor componente sunt situate la distante mai mari de 5 km fata de actualul sat-resedinta de comuna, daca exista legaturi intre satul-resedinta de comuna si celelalte sate pe drumuri publice modernizate, daca exista sedii pentru scoala, primarie, politie, dispensar si farmacie.

Sursa: Romania Libera

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.