Legislatia exproprierilor de terenuri, care constituie principala cauza a procentului mic de utilizare a fondurilor ISPA acordate de Uniunea Europeana pentru proiecte de infrastructura, ar putea fi modificata in perioada urmatoare.
Principala problema a exproprierilor pleaca de la faptul ca ele se fac la nivel de proiect tehnic, adica intr-o faza foarte avansata a lucrarii.
Acest proces ar trebui sa inceapa inca din faza intocmirii studiului de fezabilitate, aratand ca se studiaza aceasta posibilitate.
Eugen Teodorovici, directorul general al Autoritatii de management pentru infrastructura din cadrul Ministerului Finantelor, a precizat ca pana la finele lunii in curs este preconizata o initiativa de unificare a cadrului legal privitor la exproprieri.
Oficialul guvernamental a mai amintit si alte cauze ale intarzierii cheltuirii banilor din Programul ISPA, cum ar fi calitatea slaba a studiilor de fezabilitate si a proiectelor tehnice si insuficienta personalului si slaba pregatire a acestuia.
Din totalul fondurilor alocate Romaniei prin Programul ISPA, de 2,75 miliarde de euro pana in prezent (inclusiv cofinantarea partii romane), a fost cheltuita efectiv doar 40% din suma.
Defalcat pe componente, procentul de utilizare a fondurilor este de 42,3% in cazul transporturilor si de 36,6% pentru proiectele de mediu.