Presedintele OLAF lauda progresele Romaniei

Romania este superioara Bulgariei in ceea ce priveste controlul utilizarii fondurilor europene.

Romania este cu patru ani inaintea Bulgariei in ceea ce priveste controlul utilizarii fondurilor europene, a declarat presedintele Oficiului European de Lupta Antifrauda (OLAF), Franz-Herman Bruener. Desi tara noastra a aderat la UE odata cu Bulgaria, progresele inregistrate de vecinii nostrii nu se ridica la nivelul celor inregistrate de romani. Presedintele OLAF, Franz- Herman Bruener a apreciat faptul ca Romania a inceput pregatirile mult mai devreme de momentul aderarii.

Oficialul european a reprosat Sofiei incetineala “masinii institutionale” care “porneste greu” atunci cand OLAF ancheteaza modul cum au fost folosite finantarile venite de la Bruxelles, “multe probleme cu transparenta licitatiilor publice” si incapacitatea justitiei de a ancheta cazurile de spalare de bani.

Potrivit raportului OLAF, nivelul cazurilor in care au existat suspiciuni de folosire incorecta a fondurilor a ramas neschimbat in 2006 fata de 2005, iar valoarea totala a actiunilor suspectate de frauda a fost de 323,4 milioane de euro. Comisarul antifrauda Siim Kallas a declarat ca numarul mare de nereguli financiare nu inseamna neaparat o crestere a fraudelor.

Potrivit oficialilor OLAF, cele mai mari nereguli s-au inregistrat in cazul acordarii de fonduri UE unor fermieri care nu aveau dreptul sa le primeasca sau acordarea de fonduri pentru infrastructura unor proiecte care nu indeplinesc criteriile europene.

Sursa: Atac

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.