Romania a urcat pe locul 24 in topul atractivitatii investitiilor straine

Investititiile straine directe la nivel mondial au crescut anul trecut cu 29% pana la 916 miliarde dolari, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii si China fiind tarile care au atras cele mai mari investitii.

Fata de anul 2004, Romania a urcat anul trecut sapte pozitii, ocupand locul 24 din 141 de state, potrivit Raportului Mondial al Investitiilor, publicat luni de catre Conferinta Natiunilor Unite pentru Comert si Dezvoltare.

Potrivit raportului, care masoara indicele de performanta a investitiilor straine directe, investitiile straine directe din tarile Europei de Sud-Est si cele apartinand Comunitatii Statelor Independente si-au mentinut ritmul de crestere si in 2005, atingand nivelul de 40 miliarde de dolari.

Romania, Federatia Rusa si Ucraina au acaparat aproape trei sferturi din totalul intrarilor de capital strain din regiune. In toate cele trei tari, nivelul investitiilor straine a depasit nivelul de cinci miliarde dolari, numai in Rusia valoarea investitiilor straine depasind 10 miliarde dolari.

Conform raportului, in 2005 Romania a atras investitii straine directe in valoare de circa 6,4 miliarde dolari.

Expertii UNCTAD apreciaza ca nivelul ridicat de capital strain atras anul trecut de catre Romania se datoreaza privatizarii Bancii Comerciale Romane (BCR) si a companiilor de distributie a gazelor naturale. Introducerea cotei unice de impozitare, de 16%, este vazuta ca un factor care a condus la aceste rezultate pozitive.

Raportul apreciaza ca aderarea la Uniunea Europeana a Romaniei si Bulgariei va avea un impact pozitiv asupra investitiilor desfasurate in cadrul Uniunii.

Numarul de investitii Greenfield atrase de Romania anul trecut a ajuns la 235 de proiecte, dupa ce in 2004 numarul acestora fusese de 171 de proiecte. Potrivit Raportului Mondial al Investitiilor, anul trecut, stocul de investitii straine directe in Romania a depasit valoarea de 23,81 miliarde dolari.

Document:Raportul Mondial al Investitiilor, rezumat in limba romana, Centrul de Informare ONU.

Sursa: HotNews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top