In 2007 platim mai mult decit incasam de la UE

Anul viitor vom da 1,1 miliarde de euro la bugetul comunitar, dar vom reusi sa folosim doar 55% din fondurile de aderare de circa 1,9 miliarde de euro.

Romania ar putea beneficia, in urmatorii ani, de fonduri europene de pina la trei ori mai mari, in fiecare an, fata de sumele platite pentru contributia la bugetul comunitar. Starea proasta a economiei nu ne va permite insa, cel putin anul viitor, sa consumam mai mult de 55% din fondurile care vin de la UE, potrivit unei estimari a presedintelui Comisiei de Buget-Finante din Senat, Varujan Vosganian.

Guvernul a estimat ca, in 2007, contributia la bugetul comunitar si cofinantarea fondurilor europene se vor ridica la aproape sase miliarde lei. In bugetul aprobat de catre Executiv pentru primul an de dupa aderare, 2007, este prevazuta suma de 1,1 miliarde de euro pentru contributia la bugetul Uniunii Europene si alte 563 de milioane de euro pentru cofinantarea fondurilor de preaderare PHARE, ISPA si SAPARD.

In urmatorii patru ani, contributia Romaniei la bugetul UE va fi de circa 1% din PIB, insemnind 1,1-1,3 miliarde de euro. Peste jumatate din contributie va proveni din Venitul National Brut, circa 700 de milioane de euro, iar alte sume consistente sint asigurate din taxe vamale si TVA.

In perioada 2007-2009, Romania va continua sa primeasca fonduri de preaderare, dar va incepe sa beneficieze si de fondurile de postaderare.

Cele doua categorii de fonduri comunitare vor insuma, in 2007, 1,9 miliarde de euro, din care peste 1,3 miliarde de euro vor insemna finantarea postaderare. In total, pina in 2013, prin programele finantate din fondurile de postaderare, in Romania vor ajunge 19,66 miliarde de euro.

Fondurile in perioada de postaderare vor avea doua destinatii principale: politica agricola comuna si politica de coeziune sociala si economica. In 2007, pentru obiectivul de politica agricola comuna se vor cheltui peste 884 milioane de euro. Cel de-al doilea obiectiv major, de coeziune, va aduce in Romania peste 1,33 miliarde de euro.

Obiectivul de „convergenta” vizeaza competitivitatea economica, mediul, transporturile, eliminarea disparitatilor intre regiuni ca nivel de dezvoltare, cresterea capacitatii de administrare a institutiilor.

Celalalt obiectiv strategic – „cooperarea teritoriala” – se va axa pe cooperarea la nivel national, regional, european, in special pentru prevenirea si combaterea dezastrelor naturale.

Fondurile structurale sint programate de catre Comisia Europeana pe o perioada de sapte ani si au ca principal scop eliminarea diferentelor de dezvoltare dintre regiunile Europei, fiind destinate zonelor care se situeaza sub 75% din media PIB-ului pe cap de locuitor in UE. Din aceasta perspectiva, Romania, impartita in opt regiuni de dezvoltare, are o medie de sub 30% din PIB-ul UE pe cap de locuitor.

Sursa: Cotidianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top