600 de milioane euro pentru sectorul energetic

Agentii economici din domeniul energetic care vor sa aiba acces la fondurile structurale vor avea la dispozitie, din 2007, aproximativ 600 milioane de euro. Firmele vor putea sa acceseze fonduri pentru imbunatatirea eficientei energetice, valorificarea resurselor regenerabile de energie si reducerea impactului negativ asupra mediului.

Cel mai probabil, Uniunea Europeana va finanta 50% din valoarea proiectului, aceasta parte de finantare fiind nerambursabila, urmand ca beneficiarul sa contribuie cu 50%.

Pentru imbunatatirea eficientei energetice, Uniunea Europeana (UE) aloca, in perioada 2007-2013, suma de 270 milioane de euro, pentru valorificarea resurselor energetice vor fi alocate 120 milioane de euro, iar reducerea impactului negativ asupra mediului va beneficia de o contributie europeana de 210 milioane de euro.

Proiectele care pot fi finantate urmaresc in special producerea de energie din resurse regenerabile, conservarea sau economisirea energiei, precum si reducerea poluarii.

Tipurile de proiecte finantabile cuprind proiecte de investitii in retehnologizarea centralelor si a grupurilor existente, in scopul cresterii eficientei energetice si proiecte pentru imbunatatirea eficientei energetice prin investitii in instalatii si echipamente.

Potrivit propunerii Romaniei, alte proiecte care ar putea fi finantate vizeaza investitii in extinderea si modernizarea retelelor de distributie a energiei, in scopul reducerii pierderilor, sau pentru interconectarea retelelor de energie electrica, de petrol, de gaze cu retelele europene.

De asemenea, ar putea primi finantare proiectele care au ca obiect modernizarea unor capacitati de productie a energiei electrice si termice prin valorificarea resurselor eoliene, hidroenergetice, solare, a biomasei, geotermale si biocombustibili, dar si realizarea de investitii in instalatiile de desulfurare, arzatoare si instalatii mari de ardere.

Proiectele cu o valoare mai mare de 50 de milioane de euro nu vor fi gestionate pe plan intern, ci Comisia Europeana se va ocupa special de aprobarea si finantarea lor, daca proiectele se califica. Reprezentantii MEC le-au recomandat firmelor ca proiectele sa nu depaseasca aceasta valoare.

Sursa: Wall – Street

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.