Pasii obligatorii pentru accesarea fondurilor europene si bugetare

Proiectele si programele ce vor fi finantate din fonduri structurale europene si din fonduri de la bugetul de stat trebuie sa-si dovedeasca mai intai rentabilitatea pentru a obtine finantarea din momentul elaborarii pana la finalizarea lor.

Cei care isi dau OK-ul pentru alocarea finantarilor ii considera pe beneficiarii fondurilor responsabili pentru eficienta programelor sau a proiectelor lor.

Urmeaza procedura evaluarii independente a proiectelor si programelor propuse spre finantare.

Evaluarea unui proiect se face in trei etape: faza de conceptie a proiectului (faza ex-ante), faza intermediara (faza de implementare) si faza de dupa implementarea proiectului (faza ex-post).

Evaluarea ex-ante analizeaza programele propuse, examineaza obiectivele, planurile de implementare si rezultatele estimate pentru a determina daca sunt cele mai potrivite interventii pentru a indeplini obiectivele.

Evaluarea intermediara analizeaza in ce masura programele sunt implementate in modul cel mai eficient si eficace, conform programarii initiale, si stabileste daca programele sunt la fel de relevante ca in faza de programare pentru atingerea nevoilor propuse.

Evaluarea ex-post analizeaza impactul programelor prin raportarea la nevoile pe care programul a urmarit sa le indeplineasca si, totodata, sa determine daca efectele pozitive ale programului sunt sustenabile in timp si dupa finalizarea implementarii programului.

Pentru a se sti daca aplicantul – persoana fizica sau juridica – este responsabil sau nu in legatura cu tot ceea ce inseamna proiectul pentru care cere bani, are loc pentru o evaluare a acestei responsabilizari, in care beneficiarul trebuie sa raspunda la un chestionar:

– Care este impactul programului finantat din fonduri publice?

– In ce masura acest program isi atinge obiectivul propus?

– Este necesar sau nu sa continue sa fie sprijinit de contribuabil?

– Rezultatele programului propus sunt oferite la cel mai mic cost posibil?

– Ar putea fi cheltuiti banii mai eficient in alta parte?

– Evaluarea – prin raportarea la anumite criterii prestabilite – permite o analizare, in mod independent si obiectiv, a beneficiarilor unei finantari din fonduri publice?

Pentru ca evaluarea sa raspunda scopurilor, s-au conturat cinci criterii folosite in cadrul oricarui execitiu de evaluare, asa-numitele criterii DAC: relevanta, eficienta, eficacitatea, impactul, sustenabilitatea.

Relevanta unui proiect reprezinta masura in care obiectivele stabilite si planul de implementare propus adreseaza corect problemele identificate.

Criteriul de eficienta vizeaza rentabilitatea, respectiv daca ar fi putut fi obtinute rezultate mai bune prin alte modalitati si, in special, mai ieftine.

Eficacitatea urmareste daca proiectul si-a atins obiectivele in faza de programare, ce beneficiu a adus proiectul in practica si daca subiectii vizati de proiect au beneficiat in mod real de pe urma produselor sau serviciilor pe care proiectul le-a facut disponibile.

Impactul masoara efectul de ansamblu al beneficiilor aduse de un anumit proiect asupra unui numar mai mare de persoane decat intr-un sector, o anumita regiune sau chiar din intreaga tara.

Sustenabilitatea arata daca exista probabilitatea ca rezultatele pozitive ale proiectului sa continue si dupa terminarea perioadei de finantare externa si, totodata, daca impactul pe termen lung al programului asupra procesului mai amplu de dezvoltare poate fi mentinut la nivel de sector, regiune sau tara.

Sursa: Romania Libera

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top