Fonduri europene pentru lansarea proiectului Galileo

Dupa esecul negocierilor de finantare privata a sistemului de navigatie prin satelit Galileo, Comisia Europeana a decis ca acest proiect european sa fie finantat din bani publici. Daca Parlamentul European este de acord cu noul cadru, Galileo ar trebui sa fie pe orbita in anul 2013.

Marti, in plen, deputatii europeni au discutat despre Galileo in cadrul unui raport redactat de deputata europeana Etelka Barsi-Pataky, de la Comisia pentru Industrie, cercetare si energie.
“Este o zi buna pentru Europa, ne pregatim sa dam unda verde unui proiect principal al UE. Parlamentul European a sprijinit proiectul Galileo de la inceput”, a spus in cadrul dezbaterii deputata europeana germana Angelika Niebler (Grupul Partidului Popular European (Crestin-Democrat) si al Democratilor Europeni), presedinta Comisiei parlamentare pentru Industrie, cercetare si energie.

Deputata europeana daneza Anne E. Jensen (Grupul Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa) a subliniat faptul ca este important ca Europa sa aiba propria sa tehnologie. “Cu Galileo vom avea mai multa securitate a transportului, vom controla mai bine transportul. Fara Parlamentul European, Galileo nu ar fi fost posibil”, a spus doamna Jensen.

Galileo este o initiativa comuna a Uniunii Europene si a Agentiei Spatiale Europene – o organizatie interguvernamentala formata din 17 state europene. Agentia Spatiala Europeana a creat structura sistemului intre 1999 si 2001. Decizia politica de lansare a proiectului Galileo a fost luata la Consiliul European din Nisa in decembrie 2000.

Sistemul Galileo va fi format din 30 de sateliti plasati pe trei orbite la o altitudine de 24.000 de kilometri si care vor acoperi intreaga suprafata a Pamantului printr-o retea de statii de control situate la sol. Fiecare satelit va fi echipat cu un ceas atomic ce va furniza date extrem de precise, facand posibila localizarea oricarui obiect stationar sau in miscare cu o aproximatie de un metru.

Planul original al Comunitatii propunea un parteneriat intre sectoarele public si privat pentru dezvoltarea si operarea comerciala a sistemului de navigatie prin satelit. Dar, dupa ce negocierile cu sectorul privat au esuat, Parlamentul European si Consiliul au hotarat in noiembrie 2007 ca proiectul (de 3,4 miliarde de euro) sa fie finantat in intregime din fonduri europene.

La inceputul lui aprilie, o delegatie parlamentara condusa de raportoarea Etelka Barsi-Pataky (Grupul Partidului Popular European (Crestin-Democrat) si al Democratilor Europeni, Ungaria) a ajuns la un acord cu Consiliul privind cerintele de securitate si contractele de achizitii publice pentru desfasurarea programelor Galileo si EGNOS (serviciul european geostationar mixt de navigare). Sistemul va fi gestionat de Comisia Europeana, Autoritatea Europeana pentru Sistemul de Navigatie Globala prin Satelit (GSA) si Agentia Spatiala Europeana.

Galileo este echivalentul european al sistemului american GPS. Sistemul american are mai multe dezavantaje: gradul de acuratete mediocru, in special in regiunile de la latitudini extreme (care sunt survolate totusi de multe avioane) si in zonele foarte populate, ca centrele oraselor, caracterul predominant militar (in situatii de criza civilii nu mai au acces la sistem) si absenta responsabilitatii (de exemplu in cazul unui accident aviatic sau pe apa datorat erorilor din sistem).

De aceea, Uniunea Europeana a decis sa creeze Galileo, un sistem care indeplineste standardele de acuratete si securitate, care acopera zonele dificile din Europa de Nord si care asigura continuitatea serviciului public.

“Prima infrastructura comuna europeana si un act curajos din partea Parlamentului European, Galileo este un pas inainte catre o Europa mai puternica. Este esential sa respectam calendarul pentru a evita eventuale intarzieri”, a spus doamna Barsi-Pataky. Deputatul european german Norbert Glante (Grupul Socialist din Parlamentul European) a adaugat: “Galileo nu este doar un sistem care sa-i ajute pe oameni sa ajunga mai repede acasa. Este si o dezvoltare tehnologica de nivel foarte inalt. Acum proiectul este preluat de industrie, nu ne permitem un al doilea esec”.

Compromisul a fost adoptat in comisie aproape in unanimitate (cu o singura abtinere), pe 7 aprilie. Deputatii europeni au votat asupra acestui raport in plen miercuri, 23 aprilie a.c.

Sursa: Parlamentul European

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.