Eximbank isi schimba politica de creditare

Normele privind derularea activitatii de garantare, in numele si contul statului, a creditelor acordate pentru productia destinata exportului ale EXIMBANK au fost modificate in ultimile cinci luni pentru a treia oara. Practic, nu se vor mai practica subventionarea dobanzii pentru astfel de credite, fiind elimint in acest mod ajutorul de stat acordat agentilor economici care fabrica diverse produse in Romania, destinate exportului. Din momentul promulgarii noilor norme, EXIMBANK a devenit practic doar un girant pentru agentii economici in cauza, asemanator cu ce se intampla si in unele tari din UE.

Cu toatea cestea, ajutorul care mai poate fi acordat, adica garantii in numele si contul statului pentru creditele acordate pe termen scurt si mediu, pentru realizarea productiei sau prestarea serviciilor, cu exceptia comertului, destinate exportului, are importanta sa, intrucat agentii economici pot accesa astfel mult mai usor credite de la bancile comerciale.

Potrivit noilor reglementari, garantia acordata de catre EXIMBANK, poate fi acoradata pe o perioada de cel mult la 2 ani, in favoarea bancii finantatoare sau garantatul pentru acoperirea riscului de nerambursare a creditului acordat de banca in scopul precizat anterior, dar numai in completarea garantiilor reale/personale constituite de debitor la creditul in cauza.

Garantia EXIMBANK poate acoperii maximum 80% din valoarea creditului (principalului) care face obiectul garantarii, dar pe durata valabilitatii garantiei in numele si contul statului, se va accepta modificarea structurii garantiilor colaterale prezentate de catre debitor bancii finantatoare numai cu conditia ca valoarea acestor garantii colaterale sa nu se reduca cu mai mult decat procentul de diminuare a sumei principale garantate.

Garantia este irevocabila, neconditionata, directa si expresa si se compune din acordul de garantare, conditiile generale, lista conditiilor specifice si, dupa caz, clauze aditionale, fiind valabila pe toata durata contractului de credit, la care se adauga o perioada de maximum 60 de zile calendaristice, stabilita in lista conditiilor specifice.

Dar raspunderea EXIMBANK in cadrul garantiei inceteaza in ziua rambursarii integrale a creditului, a dobanzii si a altor costuri, la data rezilierii contractului de credit de catre garantat, fara acordul prealabil al EXIMBANK, in cazul producerii unei pierderi garantate, la data cand EXIMBANK plateste valoarea de executare a garantiei sau la data rezilierii garantiei prin acordul partilor.

Toate comisioanele specifice garantiei vor fi platite de catre de catre garantat/debitor in baza prevederilor garantiei, printre comisioanele percepute numarandu-se cel de inregistrare a cererii de garantare, de analiza, de emitere a garantiei sau de administrare a acesteia, nivelurile acestora fiind precizate in caietul de comisioane al EXIMBANK.

Sursa: Redactie Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.