Proiect european de peste 1,6 mil. de euro la Alba Iulia

Alba Iulia este singurul oras din Romania partener intr-un proiect european in valoare totala de peste 1,6 milioane de euro, pe tema sustenabilitatii energetice.

Primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, a semnat recent, in Marea Britanie, contractul de finantare a proiectului ASPIRE – “Achieving Energy Sustainability in Peripheral Regions of Europe” / “Dobandirea sustenabilitatii energetice in regiunile periferice ale Europei”.

Cu un buget total de 1.643.093 euro, proiectul face parte din Programul “Inteligent Energy Europe”, iar obiectivul lui general il reprezinta elaborarea si dezvoltarea unor planuri de actiuni sustenabile dedicate identificarii si utilizarii surselor de energii alternative, in vederea dezvoltarii unui model replicabil la nivelul regiunilor periferice ale Europei (inclusiv in Romania) de comunitati locale pentru energii alternative – Sustainable Energy Communities (SECs).

Din proiect fac parte 12 parteneri europeni, entitati publice si private, iar singurul partener din Romania este Consiliul Local Alba Iulia. Ceilalti parteneri sunt din Marea Britanie, Cehia, Estonia, Finlanda, Italia, Lituania, Spania si Suedia.

In ceea ce priveste partea romana, proiectul urmareste oferirea unui cadru strategic si de posibilitati financiare si logistice pentru identificarea resurselor de energii alternative aferente judetului Alba si, implicit, municipiului Alba Iulia.

Un alt obiectiv urmarit vizeaza posibilitatea crearii unor comunitati locale care sa se dezvolte pe principiul utilizarii energiilor alternative sustenabile (eoliana, biomase organice, resturi agricole, bio-combustibili, etc), care sunt mai ieftine si mai putin poluante.

Totodata, se preconizeaza realizarea de schimburi de experienta la nivel european cu experti in domeniul energiilor alternative si cu reprezentanti ai unor comunitati locale care folosesc majoritar sursele de energie alternative celor conventionale.

Sursa: Administratie publica.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.