Industria isi gaseste cu greu finantare in Noua Europa

Companiile din domeniul industriei si firmele cu un numar redus de angajati intalnesc cele mai multe obstacole in accesarea unor solutii de finantare.

La polul opus, companiile cu un vechi istoric in domeniul lor de activitate, precum si cele care activeaza in comert si in sectorul serviciilor, gasesc deschise, de cele mai multe ori, portile bancilor.

Datele statistice arata ca obtin mai usor finantare din partea unei banci, acele companii care au deja profituri sau active mari.

Printre preferatele bancilor se mai numara si firmele care pot dovedi ca in ultima perioada au crescut numarul de angajati.

O alta caracteristica a finantarilor pe care le acceseaza intreprinderile mici si mijlocii din noile state membre UE, este aceea ca apeleza frecvent la leasing. 53% din aceste companii si-au finantat activitatea prin leasing, in timp ce doar 36% au contractat credite pe termen scurt si numai 14% au derulat credite cu o durata de rambursare mai mare de 3 ani.

Valoarea majoritatii finantarilor pe care le solicita IMM-urile din cele 10 state care au aderat la UE in 2004 este cuprinsa intre 25.000 si 100.000 de euro/proiect.

O forma de finantare a unei afaceri este si cea de tip venture capital. In acest fel, fondurile de investitii venture capital ofera bani societatilor nou-infiintate sau deja existente pe piata, care prezinta potential de crestere peste media sectorului in care activeaza.
Insa doar 1% din companiile care doresc o astfel de finantare o si obtin.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.