Gradul de indatorare al administratiilor locale va creste

Administratiile locale isi vor mari gradul de indatorare incepand cu 2007, de la 20% din buget, la 30%, ceea ce va duce la un boom al creditarii pentru municipalitati.

Primariile cauta solutii de finantare, prin credite bancare sau emiterea de obligatiuni. Pentru banci se formeaza o noua piata, asa ca si-au cosmetizat ofertele cu perioade de gratie care ajung si pana la cinci ani.

Raiffeisen Bank, in iulie 2006, volumul creditelor acordate municipalitatilor depasea 100 milioane de euro.

Pentru finantare, BCR solicita bugetul de venituri si cheltuieli pe ultimii trei ani si pe anul in curs, proiectii de buget, studiu de fezabilitate.

In general, moneda de finantare este leul, iar duratele de rambursare ajung pana la 20 de ani. BCR crediteaza investitiile in proportie de 100%. Banca accepta garantii reale mobiliare fara deposedare asupra veniturilor inscrise in bugetele autoritatii locale si sume repartizate din cota defalcata din impozitul pe venit.

Pe piata finantarilor pentru municipalitati mai activeaza BRD, CEC, Alpha Bank, aceasta din urma orientata mai ales catre localitatile mici.

Exista si varianta emiterii de obligatiuni, conditionata de gradul de indatorare, dar si de evaluarea localitatii de catre o agentie independenta de rating. Drept urmare, localitatile medii si mici au ca varianta creditul.

Municipalitatile pot si sa reduca oricand valoarea imprumutului prin cumpararea propriilor obligatiuni de pe piata.

In cazul creditelor, se percep comisioane de gestiune, acordare. La obligatiuni, exista taxa catre Oficiul de evidenta a valorilor mobiliare, CNVM, BVB, comision de admitere si comision de mentinere la BVB anual, publicitatea obligatorie. Comisioanele de intermediere catre societatile de brokeraj variaza intre 0,10 si 0,15 % si pana la peste 1%.

Pe de alta parte, creditele bancare prezinta un avantaj major in fata obligatiunilor, si anume perioadele de gratie de pana la 4-5 ani.

Sursa: Banii nostri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top