IMM-urile vor depune documente pentru garantarea depozitelor

Potrivit legislatiei in vigoare, depozitele microintreprinderilor, intreprinderilor mici si mijlocii se incadreaza in categoria depozitelor garantate.
Dar, pentru a beneficia de aceasta favoare, agentii economici in cauza vor trebui sa respecte anumite reguli, potrivit unui nou act normativ, Regulament nr. 4 din 16/06/2006, publicat in Monitorul Oficial nr. 874 abia la 25 octombrie, care modifica mai multe acte normative, printre care Statutul Fondului de garantare a depozitelor in sistemul bancar si Regulamentul nr. 2/2004, publicat in Monitorul Oficial nr. 844 din 15 septembrie 2004.

Administratorii sau directorii cu drept de semnatura, daca doresc ca depozitele microintreprinderilor, intreprinderilor mici si mijlocii sa ramana in categoria celor garantate, vor trebui sa completeze declaratia privind incadrarea intreprinderii in categoria intreprinderilor mici si mijlocii, prevazuta in noul act normativ, pe care apoi vor trebui sa o depuna la bancile unde au conturi deschise pana cel mai tarziu la 15 decembrie 2006.

Intreprinderile nou-infiintate din categoriile precizate anterior pot beneficia de garantarea depozitelor pe care le deschid, daca la deschiderea acestora depun o declaratie in acest sens pe proprie raspundere, modelul acesteia regasindu-se in acelasi act normativ.

Populatia si patronii categoriilor de intreprinderi carora li se garanteaza prin lege anumite plafoane ale depozitelor trebuie sa cunoasca faptul ca exista 12 exceptii cand nu beneficiaza de aceasta prevedere.

Practic, nu fac parte dintre depozitele garantate cele plasate de catre persoanele aflate in relatii speciale cu institutia de credit, respectiv, administratorii, inclusiv conducatorii, directorii din centrala, cenzorii, auditorii financiari, actionarii semnificativi ai institutiei de credit, precum si deponentii cu statut similar in cadrul altor societati din acelasi grup, familiile persoanelor fizice precizate anterior, gen sotii, rudele si afinii de gradul intai, persoanele terte care actioneaza in numele deponentilor mentionati, precum si depozitele plasate de societatile din acelasi grup.

Tot in categoria depozitelor negarantate se incadreaza cele ale persoanelor fizice si juridice, inclusiv entitati fara personalitate juridica, ce au obtinut, pe baza individuala, rate de dobanda si concesii financiare ce au contribuit la agravarea situatiei financiare a institutiei de credit.
In a treia categorie se incadreaza depozitele institutiilor de credit, inclusiv cele provenind din fondurile proprii ale acestora, cu exceptia depozitelor institutiilor de credit in faliment. in urmatoarele cinci categorii, potrivit numerotarii din actul normativ precizat anterior, se incadreaza depozitele institutiilor financiare, ale societatilor de asigurare-reasigurare, inclusiv ale intermediarilor in asigurari, ale organismelor de plasament colectiv, precum fondurile mutuale si societatile de investitii, ale fondurilor de pensii si cele ale autoritatilor publice centrale si locale.

Sursa: Curentul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top