Se elimina diferenta dintre microfirmele de productie si cele de consultanta

Normele de aplicare a Codului fiscal elimina diferenta dintre microfirmele de productie si cele de consultanta, cel putin pentru anul fiscal 2007.

Toate microintreprinderile vor beneficia anul viitor de impozitul preferential pe venit de 2%, stabileste proiectul privind normele metodologice de aplicare a Codului fiscal.

Aceasta pentru ca normele elimina, pentru anul 2007, prevederea Codului fiscal care spune ca o microintreprindere este acea firma “care realizeaza venituri, altele decit cele din consultanta si management, in proportie de peste 50% din veniturile totale”.

Proiectul normelor de aplicare prevede ca analiza indeplinirii acestei conditii se va efectua pentru anul fiscal 2008 si pentru anii fiscali urmatori.

Asadar, oricare ar fi obiectul de activitate al microintreprinderii, aceasta va beneficia anul viitor de un impozit de 2% pe venit, o surpriza de proportii dupa ce Guvernul a afirmat ca vrea sa termine cu salariile luate pe microfirma.

Noul Cod fiscal aduce inca o noutate la regimul de impozitare a microfirmelor. Este vorba despre agentii economici care depasesc in timpul anului fiscal plafonul de venituri de 100.000 de euro pina la care o firma este considerata microintreprindere.

Daca, in cursul unui an fiscal, o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 100.000 de euro, aceasta va plati impozit pe profit, luind in calcul veniturile si cheltuielile realizate de la inceputul anului fiscal. Calculul si plata impozitului pe profit se efectueaza incepind cu trimestrul in care s-a depasit limita de venituri, fara a se datora majorari de intirziere.

La determinarea impozitului pe profit datorat se scad platile reprezentind impozitul pe venit efectuate pina la acel moment, prevede Codul fiscal. Normele precizeaza ca firma ajunsa in aceasta situatie trebuie sa instiinteze organul fiscal cu privire la modificarea tipului de impozit datorat, prin depunerea la Administratia Financiara a unei declaratii de mentiuni.

83% dintre firmele romanesti sint microintreprinderi. O astfel de firma trebuie sa indeplineasca doua conditii: sa aiba maximum noua angajati si sa realizeze venituri de maximum 100.000 de euro pe an. Proiectul normelor de aplicare a Codului fiscal pe 2007 este deocamdata supus dezbaterii publice.

Sursa: Cotidianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.