ONG-urile pot deveni recuperatori fiscali

Sebastian Bodu, presedintele ANAF, a aprobat normele metodologice privind aplicarea articolelor 51 si 52 din OG 26/2000, modificata, potrivit carora fundatiile si ONG-urile vor putea fi acceptate, in anumite conditii, sa conlucreze cu Agentia Nationala de Administratie Fiscala (ANAF) in vederea desfasurarii de activitati din domeniul de competenta a acestei institutii, inclusiv in ceea ce priveste colectarea veniturilor bugetare si recuperarea creantelor fiscale.

De asemenea, ANAF va emite in termen de 60 zile, pe baza analizei datelor cerute de lege, scrisorile de recomandare necesare. Sunt excluse toate ONG-urile care inregistreaza datorii la diversele bugete sau incalca alte prevederi ale legislatiei fiscale.

ANAF are criterii foarte precise de evaluare si nu orice ONG va putea colabora cu temuta institutie. Printre criteriile de evaluare se numara cel al functionarii, timp de cel putin trei ani in domeniul taxelor si impozitelor sau cel potrivit caruia sa fi dezvoltat cel putin cinci proiecte in domeniul colectarii veniturilor bugetare, control si conformare voluntara la plata impozitelor, taxelor si contributiilor.

Vor conta si rezultatele concrete obtinute in urma derularii proiectelor respective sau neimplicarea in actiuni de subminare a rolului ori imaginii ANAF.

In plus, trebuie sa aiba personal de specialitate, resursele materiale si financiare implicate in proiect, iar sursele de finantare sa fie transparente. De asemenea, valoarea patrimoniului la fiecare sfarsit de an trebuie sa fie cel putin egala cu cea initiala.

Conlucrarea fundatiilor si a ONG-urilor cu ANAF, dar si cu alte institutii publice este fundamentata pe articolele 51 si 52 din Ordonanta Guvernului 26/2000 modificata, precizata anterior, dar in lipsa normelor metodologice, pana in prezent, nu s-a pus in discutie colaborarea chiar cu Ministerul Finantelor.

Sursa: Curentul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.