„Anul 2007 ne va aduce falimente de grup si nu falimente punctuale ca pana acum. Vor intra in etapa asta intreprinderi semnificative pentru economie”, a spus presedintele Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR), Mihai Ionescu. Potrivit acestuia, „dupa 1 ianuarie 2007, va avea loc al doilea val de restructurare a industriei, generat de infuzia masiva de capital si de prezenta importatorilor”
Ionescu a aratat ca, daca pana la aderare a avut loc primul val de restructurare a societatilor romanesti, care doresc sa devina mai competitive, dupa integrare, infuzia de capital va duce, in principal, la restructurarea personalului.
El estimeaza ca lanturi de magazine de talie medie si mica vor investi in tara noastra dupa integrarea in UE. „Cred ca dupa 1 ianuarie, Romania va contrazice evolutia altor tari si va avea un aflux investitional foarte mare”, a subliniat Ionescu.
La randul sau, presedintele Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), Ion Ghizdeanu, a declarat ca in 2007 industria va consemna o incetinire a cresterii productiei. El a aratat ca foarte multe fabrici din industria lohn s-ar putea muta in alte tari, fiind foarte flexibile.
Directorul Institutului de Prognoza Economica, Lucian Albu, a apreciat ca industria IT va continua sa creasca, iar afectate vor fi industriile dependente energetic, din cauza ca pretul gazelor va continua sa creasca intr-un ritm sustinut in urmatorii doi-trei ani.
Economia romaneasca va creste cu rate impresionate in urmatorii doi ani, aproximativ 27%, in ciuda problemelor economiei autohtone pusa in fata legilor concurentei foarte dure din spatiul Uniunii Europene.
Comisia Nationala de Prognoza estimeaza pentru acest an o crestere economica de 7,1%, pentru 2007 de 6,9%, urmand ca in anii 2008 si 2009 PIB-ul sa creasca cu 6,7% si 6,6%, potrivit presedintelui Comisiei, Ion Ghizdeanu. „Conditia pentru ca aceste estimari sa devina realitate este ca acoperirea cererii interne de bunuri romanesti sa ramana la 69-70%”, a explicat Ghizdeanu.
Conform sefului Prognozei, ritmul mediu anual de crestere economica, in perioada 2006-2009, va fi de 6,8%. „Dupa aderare vom avea unele dificultati in domeniul industrial, insa vom avea parte de multe investitii atat din fonduri structurale cat si din fonduri private. Mai mult, schimbarea regimului vamal va facilita exporturile daca societatile romanesti isi vor mentine competitivitatea”.
Proiectul de buget pe 2007 a fost construit pe o crestere economica de 6,4%, o inflatie de 4,5% si un deficit bugetar de 2,8% din PIB. Veniturile bugetului de stat vor reprezenta, in 2007, 35,18% din PIB, potrivit estimarilor executivului, iar cheltuielile se vor situa la 37,98% din PIB. Produsul Intern Brut pentru anul viitor a fost progonozat la 381 mii milioane lei, insemnand 107 miliarde de euro.