Directorul Autoritatii pentru Dezvoltarea Resurselor Umane, Cristina Iova, sustine ca promotorii de proiecte, care castiga licitatia pentru a obtine finantare din Fondul Structural European (FSE) pentru dezvoltarea resurselor umane, vor primi un avans de sapte procente din valoarea proiectului, pentru a putea incepe sa aplice acest proiect.
„Nimeni nu va primi un brat de bani din care isi va finanta proiectul. Finantarea se va face initial de la bugetul de stat, dintr-un fond tampon, in functie de cheltuielile facute de cei care aplica proiectul, dupa care banii europeni sunt virati la bugetul de stat. Este o decontare intre statul roman si Uniunea Europeana”, a spus Cristina Iova.
Licitatiile publice pentru finantarile de proiecte din bani de la FSE se vor deschide cel mai devreme in vara lui 2007.
„Finantarile europene nu vor veni imediat dupa 1 ianuarie 2007. Guvernul trebuie mai intai sa prezinte Comisiei Europene programele operationale de dezvoltare pe regiuni, pe care Comisia le va aproba probabil in trei-patru luni. Abia dupa aprobare se vor deschide licitatiile”, a spus directorul POSDRU.
Diferenta dintre finantarile Phare si cele din FSE este ca, daca in cazul fondurilor de pre-aderare, mai intai se depuneau proiectele, dupa care se facea o selectie a celor mai bune, pentru finantarile din fondul structural, licitatia ramane deschisa pana se termina banii. Finantarea se va acorda in ordinea in care au fost depuse proiectele, dupa ce acestea au fost evaluate si au fost declarate eligibile.
De asemenea, daca pentru proiectele finantate din fonduri Phare, promotorii de proiecte primesc 20% din valoarea acestora, pentru a avea un fond de rulat, in cazul celor finantate din FSE, avansul este de doar sapte procente.
Dupa aderarea la UE, Romania va primi peste trei miliarde si jumatate de euro din FSE pentru dezvoltarea resurselor umane, bani care vor fi folositi in domenii ca educatie si formare profesionala, conectarea invatarii la piata muncii, modernizarea serviciului public de ocupare sau promovarea incluziunii sociale.