Fondurile structurale pentru energie ar putea fi accesate din primavara

Autoritatea de Management a Programului Operational Sectorial (POS) privind cresterea competitivitatii economice a finalizat cea de-a doua versiune a POS care ar putea fi aprobat in primavara.

In ceea ce priveste agentii economici din domeniu energetic care vor sa aiba acces la fondurile structurale, ei trebui sa elaboreze proiecte care vizeaza fie cresterea eficientei energetice, fie valorificarea surselor regenerabile de energie, fie reducerea impactului negativ asupra mediului.

Evaluarea finala a proiectelor apartine unui comitet format din reprezentanti ai Autoritatii de Management, ai altor ministere, ai societatii civile, precum si observatori din partea CE.

Daca proiectele se vor incadra in cele trei domenii vor putea fi cofinantate din fondurile structurale in sistemul granturilor rambursabile. Pentru intreprinderile mari cofinantarea din fondurile europene va reprezenta 50% din costurile totale ale proiectului, iar pentru intreprinderile mai mici 60-70%.

Agentii economici din domeniul energetic care vor sa aiba acces la fondurile structurale vor avea la dispozitie, din 2007, aproximativ 600 milioane de euro.

Tipurile de proiecte finantabile cuprind proiecte de investitii in retehnologizarea centralelor si a grupurilor existente, in scopul cresterii eficientei energetice si proiecte pentru imbunatatirea eficientei energetice prin investitii in instalatii si echipamente.

Potrivit propunerii Romaniei, alte proiecte care ar putea fi finantate vizeaza investitii in extinderea si modernizarea retelelor de distributie a energiei, in scopul reducerii pierderilor, sau pentru interconectarea retelelor de energie electrica, de petrol, de gaze cu retelele europene.

De asemenea, ar putea primi finantare proiectele care au ca obiect modernizarea unor capacitati de productie a energiei electrice si termice prin valorificarea resurselor eoliene, hidroenergetice, solare, a biomasei, geotermale si biocombustibili, dar si realizarea de investitii in instalatiile de desulfurare, arzatoare si instalatii mari de ardere.

Sursa: Wall-Street

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top