9 milioane de euro pentru sanatatea animala in Romania

Comisia Europeana investeste 11,5 milioane de euro in anul 2007 pentru eradicarea si controlul bolilor veterinare in Romania si Bulgaria. Comitetul permanent pentru lantul alimentar si sanatate animala (CLASA) din cadrul Comisiei Europene a aprobat propunerea alocarii acestei sume pentru programe veterinare din Romania si Bulgaria.

Fondurile sunt alocate in sistem de cofinantare si vor fi investite intr-o serie de programe de sanatate a animalelor.
La ora actuala in Romania pesta porcina clasica este endemica, raportandu-se peste 600 de cazuri in 2006. Comisia a propus sa acorde asistenta financiara 100% pentru achizitionarea vaccinurilor impotriva pestei, necesare in Romania.

Rabia, boala care a fost eradicata in celelalte state membre ale Uniunii Europene, este inca prezenta in Bulgaria si Romania. Comisia aloca 1,63 milioane pentru masurile de eradicare a rabiei in cele doua tari. Aceste fonduri vor fi folosite pentru testarea si vaccinarea animalelor salbatice care raspandesc bolii. Vor mai fi cofinantate supravegherea in ceea ce priveste gripa aviara, reducerea aparitiei salmonella la gaini si aplicarea masurilor obligatorii la nivel UE pentru boala TSE (vacii nebune).

Romania va beneficia de cea mai mare parte din fonduri: aproximativ 9,7 milioane de euro. Pentru Romania Comisia finanteaza in proportie de 100% monitorizarea pentru boala vacii nebune si vaccinarea porcilor impotriva pestei porcine. Decizia CE aloca aproximativ 5,2 milioane de euro pentru masurile parivind pesta porcina, din care face parte si vaccinarea animalelor, si pentru monitorizarea bolii vacii nebune, aproximativ 2,3 milioane de euro.

Restul masurilor – eradicarea scrapiei, masuri impotriva salmonella, rabiei, gripei aviare si pestei porcine – vor fi cofinantate in proportie de 50%, cu o suma totala de 2,1 milioane de euro. Toate aceste fonduri sunt alocate pentru anul 2007.

Programele vor fi gestionate de catre Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor.

Sursa: Guvernul Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.