Agentia de Plati ingrasa birocratii

Agentia de Plati in Agricultura inca nu este acreditata, insa deja umple buzunarele unor functionari din Ministerul Agriculturii: acestia tot repeta concursurile de angajare, ca sa incaseze cit mai multe indemnizatii.

De la inceputul anului, la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura se organizeaza concurs dupa concurs si tot nu pot fi ocupate cele 5.000 de posturi necesare functionarii institutiei. In acest fel, Agentia nu poate fi evaluata in vederea acreditarii si Romania risca sa piarda anul viitor o jumatate de miliard de euro, care ar trebui sa fie acordati de UE ca subventii pentru agricultori.

In decurs de noua luni, din 14 februarie pina pe 4 octombrie, la Agentia de Plati s-au organizat noua concursuri. Functionarii care au facut parte din comisiile de examinare si de contesatie au fost platiti din banii Agentiei pentru fiecare participare.

Cu cit mai multe concursuri, cu atit mai bine pentru membrii comisiilor. Pentru indemnizatiile functionarilor in fata carora candidatii au sustinut examenele si ale celor care au analizat contestatiile s-au cheltuit pina acum 6,5 miliarde de lei. S-au constituit 57 de comisii de concurs si contestatii, fiecare comisie fiind formata din cite sase membri.

Potrivit legii, fiecare membru al comisiei primeste pentru participare 20% din salariul de baza, iar secretarul comisiei 10%. Surse din Ministerul Agriculturii ne-au declarat ca esecul concursurilor a fost o actiune deliberata, menita a stimula artificial organizarea de noi concursuri, astfel ca membrii comisiilor de examinare, cam aceleasi persoane, sa beneficieze de aceste indemnizatii.

Potrivit unui document centralizator cu situatia concursurilor la zi si cu gradul de participare in comisii a functionarilor din Agentia de Plati si din Ministerul Agriculturii, cei mai multi bani i-au revenit directorului general al Agentiei, Nicolae Sterghiu, care a facut parte din nu mai putin de 15 comisii.

Directorul general adjunct, Mariana Draghici, a avut acelasi numar de participari, ca si directorul de resurse umane, Doina Gradinaru, dar aceasta din urma a avut in patru comisii rolul de secretar. Ceva mai modesti au fost celalalt director general adjunct, Doru Nechiti, cu 6 comisii, si directorul Serviciului Contabilitate, Cristina Popa, cu 9 comisii.

Functionarii din Ministerul Agriculturii au participat si ei la comisii, in fruntea listei fiind directorul finante-contabilitate, Carmen Bidascu, cu 12 participari, secretarul general al ministerului, Sorin Chelmu, si directorul de personal, Luminita Jijiie, cu cite 11 participari fiecare.

Confruntat cu suspiciunea ca respingerea candidatilor are legatura cu indemnizatiile examinatorilor, secretarul general al ministerului a gasit imediat o destinatie banilor astfel incasati: “Vreau sa donez toti banii pe care i-am cistigat in urma participarii la aceste concursuri unui copil bolnav”, ne-a spus Sorin Chelmu.

Pentru ca au mai ramas neocupate peste 300 de posturi, luna aceasta vor mai fi organizate inca doua concursuri. “Organizam noi concursuri, dar este foarte posibil ca locurile sa nu fie ocupate nici acum in totalitate”, a spus Nicolae Sterghiu, directorul general al Agentiei de Plati.

La cele noua concursuri anterioare s-au prezentat 17.065 de persoane, din care au reusit sa promoveze doar 4.670. Functionarii prezenti in comisiile de concurs spun fie ca nu au avut suficienti candidati, fie ca aceia care s-au prezentat nu erau suficient de bine pregatiti.

Nemultumitii vin insa cu alte argumente: aceste posturi sint extrem de tentante, inclusiv pentru functionarii bine pregatiti, avind in vedere faptul ca salariile oferite sint cu 75% mai mari decit ale celorlalti functionari publici. In plus, aceste posturi nu sint alocate in zone rurale, ci in resedinte de judet, pe linga Directiile Agricole. De altminteri, multi din cei care au reusit sa ia examenul sint fosti angajati ai Ministerului Agriculturii.

“Au ramas neocupate chiar si posturi de consilier superior principal. In plus, am pastrat 100 de posturi de debutanti pentru toamna ca sa poata fi accesibile absolventilor care si-au dat licenta in vara”, spune Sterghiu, campionul absolut al participarilor la comisiile de examinare.

Sursa: Cotidianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.