Asociatia pentru Initiative Civice a identificat 14 domenii de activitate in care opereaza firmele si organizatiile din Romania ce pot fi eligibile pentru a accesa fonduri comunitare.
Delegatii ministerelor au anuntat ca anul viitor vor avea loc „campanii agresive” de informare a populatiei privind accesarea fondurilor europene, insa un ghid practic in acest sens inca nu a aparut” urmeaza sa fie editat in prima jumatate a anului 2007.
Principalele bariere care, in opinia oficialilor din ministerele economice, stau in calea atragerii de fonduri comunitare constau in lipsa de bani cu care se confrunta firmele, dar si accesul greoi la banii din banci. Asta, in conditiile in care tot mai multe institutii bancare declara ca sunt „indreptate catre IMM”, iar reclamele abunda de oferte de creditare rapide si facile.
Din datele centralizate de Asociatia pentru Initiative Civice reiese ca, in tarile care au aderat la UE in 2004, capacitatea de absorbtie a fondurilor comunitare nu trece de 30%. Sunt exemplificate Polonia (care a reusit sa atraga doar 26% din banii alocati), Ungaria (28%), Cehia (23,7%) si Slovacia (28,2%).
„Fondurile comunitare, pentru a putea fi accesate, trebuie dublate de o capacitate de absorbtie reala. Romania ar trebui sa poata cheltui, timp de doi ani, 9 milioane de euro pe zi, dar acesti bani trebuie justificati prin programe si proiecte viabile”, conchid reprezentantii asociatiei.
Sectoare finantabile din surse comunitare sunt: cercetarea si dezvoltarea tehnologica, informatizarea si dezvoltarea societatii, agricultura, transporturi, energie, turism, cultura, regenerare urbana si rurala, suport pentru companii si antreprenori, acces la locuri de munca stabile, incluziune sociala pentru persoanele defavorizate, dezvoltarea capitalului uman, investitii in infrastructura sociala si promovarea dezvoltarii parteneriatului.