Vladescu este contrazis de economisti in privinta absorbtiei fondurilor UE

Ministrul finantelor publice, Sebastian Vladescu „viseaza” ca Romania va fi capabila sa cheltuiasca, in perioada 2007-2013, aproximativ 90% din fondurile primite de la Uniunea Europeana. Analistii economici il contrazic ferm pe Vladescu, spunand ca tara noastra va inregistra un grad de absorbtie de cel mult 25% in primii doi ani dupa aderarea la UE.

„Romania nu poate inregistra o rata de 90%, mai ales ca organismele implicate in acest proces nu au experienta”, ne-a declarat Liviu Voinea, director in cadrul Grupului de Economie Aplicata (GEA).

Oficialul GEA a explicat ca „in Ungaria, rata prevazuta pentru perioada 2007-2013 este de 40%, in conditiile in care ungurii se afla la a doua etapa de absorbtie a fondurilor UE”.

Acesta considera ca „nici cele mai eficiente tari care au aderat la UE acum mult timp, cum este Spania, nu au avut o rata de absorbtie de 90%, ci de aproximativ 80%”. Cu toate acestea, oficialul GEA crede ca tara noastra are un mic avantaj, pentru ca „ni s-a permis sa cheltuim banii la trei ani dupa ce ii primim”.

Pe de alta parte, Liviu Voinea este de parere ca in primii doi ani rata de absorbtie va fi foarte mica, de cel mult 25%.

Referitor la domeniul care se va descurca cel mai greu cu cheltuirea banilor europeni, directorul GEA a anticipat ca vom sta mai slab la transporturi si infrastructura. „Acolo unde sunt bani mai multi, acolo sunt si interese foarte mari, chiar interese politice. Cred, insa, ca vor fi intarzieri in absorbtia fondurilor europene la majoritatea domeniilor”, a conchis analistul.

Fostul ministru al finantelor publice Daniel Daianu considera ca Sebastian Vladescu are un optimism iesit din comun, mai ales ca tara noastra are dificultati atat in a croi niste proiecte serioase, cat si in realizarea lor.

„Experienta cu fondurile de preaderare nu este stralucita. Toate proiectele mari, si nu numai, ar trebui monitorizate in permanenta”, este de parere Daniel Daianu. „Ar fi bine daca in prima faza am putea depasi 40%, iar in a doua 50%”, a conchis fostul ministru al finantelor.

Valoarea fondurilor europene pe care tara noastra le va primi se ridica la aproximativ 19 miliarde de euro, bani care ar trebui sa ridice Romania la nivelul celorlalte state membre ale Uniunii Europene.

Sursa: Gardianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top