Privatizarea CEC se prelungeste in 2007

Preluarea Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC) se va finaliza, probabil, in luna martie a anului viitor, a declarat, presedintele CEC, Eugen Radulescu.

El a precizat ca prin finalizarea privatizarii se refera la „momentul in care la Registrul Comertului se va inregistra un alt proprietar al CEC”, ca si in cazul BCR care nu a fost preluata nici in acest moment, desi castigatorul a fost anuntat de la sfarsitul lui 2005.

„Intarzierea privatizarii CEC ar putea fi determinata de rigurozitatea pe care competitorii o solicita pentru datele pe care le-au cerut, printre care s-ar putea numara si informatiile despre Fondul National de Investitii”, a declarat Radulescu.

Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, sef al comisiei de privatizare a institutiei, a anuntat, recent, ca termenul initial prevazut pentru finalizarea negocierilor, 31 august, ar putea fi prelungit cu doua sau trei saptamani pentru ca cele doua banci ramase in cursa au solicitat informatii auditate despre rezultatele financiare ale CEC la sase luni.

In acest context, Eugen Radulescu precizeaza ca rezultatele financiare ale CEC au fost calculate potrivit standardelor romanesti de contabilitate, iar cei doi competitori au solicitat auditarea in conformitate cu standardele internationale de contabilitate.

Conform surselor citate, dupa finalizarea auditului, estimat la inceputul lunii septembrie, comisia le va prezenta celor doua banci atat forma finala a contractului de vanzare-cumparare, cat si termenul la care vor depune ofertele financiare.

Presedintele CEC a mai apreciat ca potentialii cumparatori straini ar putea avea unele rezerve in legatura cu achizitionarea CEC din cauza progresului rapid al bancii din ultimul an.

„Volumul creditelor acordate de CEC clientilor nebancari era, la sfarsitul anului trecut, de un miliard de lei, iar in prezent acest indicator a atins, deja, suma de 2,6 miliarde de lei. Asemenea crestere ar putea sa ridice semne de intrebare in legatura cu respectarea normelor de catre CEC”, a mai spus Radulescu. Cele doua banci comerciale alese de statul roman sa continue cursa pentru achizitionarea CEC sunt OTP Bank (Ungaria) si National Bank of Greece.

Sursa: Redactie Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top