Intr-un an vom absorbi bani UE cit in sase

In domeniul dezvoltarii rurale, anul viitor Romania va avea de cheltuit aproape 1,5 miliarde de euro, in timp ce in ultimii sase ani au fost cheltuite 650 de milioane de euro.

In jur de 400 de milioane de euro se vor pierde daca nu vor fi cheltuiti pina la finalul anului, pentru ca reprezinta fondurile venite de la UE in cadrul Programului SAPARD.

Alte aproximativ 300 de milioane de euro vor fi alocati proiectelor care, desi eligibile, nu au putut fi finantate din fonduri europene si pentru care s-a constituit SAPARD-ul romanesc.

Acestor bani li se vor adauga aproape 700 de milioane de euro, care vor fi alocati tarii noastre anul viitor de UE pentru proiectele in domeniul dezvoltarii rurale.

Primele fonduri care vor trebui cheltuite sint cele alocate prin SAPARD.

„In 2007 vor trebui cheltuite fondurile primite pentru 2003 si 2004. Din banii pe 2003 am alocat pina acum 20%, adica 42 de milioane de euro”, a spus Laszlo Klarik, director general al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala.

Anul viitor vom avea de cheltuit in jur de 400 de milioane de euro, aferenti alocarilor pe anii 2003-2004, iar in 2008 vor trebui cheltuite aproape 500 de milioane de euro.

„In 2007 si 2008 vor trebui recuperate intirzierile. UE a facut tot ce a putut pentru a asista Romania si i-a mai dat timp pentru a putea absorbi toate fondurile. Astfel, Uniunea a acordat o prelungire de doi ani pentru a putea fi cheltuiti banii”, a spus Antonis Constantinou, directorul Directiei Generale de Agricultura a Comisiei Europene.

Pentru ca au fost prea multe proiecte pentru Programul SAPARD care nu au mai putut fi finantate din fonduri europene, conducerea Ministerului Agriculturii a decis sa creeze un program special pentru finantarea acestora din bugetul statului. Astfel, pina la finalul anului viitor vor trebui alocate in jur de 300 de milioane de euro pentru aceste proiecte.

Fondurile postaderare alocate dezvoltarii rurale in primul an dupa aderare sint pentru proiecte in valoare de 700 de milioane de euro. Banii sint alocati pentru cresterea competitivitatii sectorului agricol si forestier, imbunatatirea calitatii vietii in mediul rural si pentru gospodarirea terenurilor.

Problema este ca nu a fost inca finalizat Planul National de Dezvoltare Rurala pe baza caruia se pot redacta proiectele si aloca fondurile europene anul viitor.

Sursa: Cotidianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top