Regula 2% pentru ONG, putin cunoscuta

Doar unu din trei romani stie ca are posibilitatea legala de a redirectiona 2% din impozitul pe care il datoreaza statului catre organizatiile nonprofit.

Oficialii de la Finante considera ca ONG-urile pot primi, prin redirectionarea celor 2%, 700 miliarde de lei vechi.

In 2005, in contul organizatiilor neguvernamentale au ajuns doar 78 de miliarde de lei vechi.

“Cei 2% ii redirectioneaza in special oamenii care au legaturi cu ONG-urile, stiu pe cineva de acolo sau au interese cu aceste ONG-uri”, a declarat Catalin Gheorghe, reprezentant al Asociatiei pentru Relatii Comunitare.

Motivele pentru care romanii care cunosc prevederea cu 2% nu au facut nicio donatie au fost prezentate de Organizatia “Salvati Copiii”, intr-un studiu efectuat cu ajutorul companiei Daedalus. “Cei care nu au realizat donatii nu au incercat sa intreprinda niciun demers in acest sens, considerand ca ar fi un efort mare sau invocand lipsa de informatii ori de timp”.

Mai mult, persoanele care au auzit totusi de regula redirectionarii celor 2% s-au plans de lipsa de informatie. Mai mult de jumatate din ei sunt dispusi, sa vireze cei 2% daca ar fi mai bine informati sau in conditiile in care ar exista o institutie care sa se ocupe de aceste donatii.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.