Contracte de leasing de 1,17 milioane euro

Companiile membre ale Asociatiei Societatilor de Leasing din Romania (ASLR) au incheiat in primele noua luni contracte de leasing in valoare de 1,17 miliarde de euro, in crestere cu 36,5% fata de perioada similara a anului trecut.

In perioada analizata, volumul contractelor incheiate a crescut cu 27%, iar in acelasi timp, valoarea bunurilor finantate prin sistem leasing a ajuns la 920 de milioane de euro, cu peste 210 milioane de euro mai mult fata de perioada ianuarie-septembrie din 2005.

Principalul motor al cresterii din acest an este in continuare leasingul financiar, care reprezinta 91,2% din total, leasingul operational adunand doar 8,8 procente.

Fata de perioada ianuarie-septembrie 2005, in primele trei trimestre ale acestui an ponderea leasingului imobiliar a crescut de trei ori, ajungand la 1,54% fata de 0,45%.

Finantarile prin leasing cross-border au crescut in primele noua luni ale acestui an la 3,7% din totalul pietei ASLR.

Cea mai mare parte din finantari, circa 77% a fost contractata de catre companii, restul fiind reprezentat de persoanele fizice cu 12,1% si de institutiile publice cu 10,2%.

Cele doua asociatii de profil din Romania, ASLR si ALB, care reprezinta subsidiare ale bancilor comerciale din Romania, urmaresc sa fuzioneze si sa includa in randul membrilor majoritatea companiilor de leasing care activeaza in piata.

Conform propriilor estimari, cele 33 de societati membre ASLR detin o cota de piata de 48% din intreaga piata de leasing din Romania, a carei valoare va trece in acest an de 2,5 miliarde de euro.

Sursa: Ziarul Financiar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.