Romania va primi in perioada 2007- 2013 de 6 ori mai multe fonduri structurale decat in perioada 1991-2006, potrivit unui studiu al companiei Bridge Europe.
Romania a beneficiat, in ultimii 15 ani, de programe cu finantare europeana, in valoare de cinci miliarde euro, iar in urmatorii cinci ani valoarea acestora va fi de circa 29 miliarde euro, dintre care cele mai multe vor fi indreptate catre agricultura si dezvoltare rurala.
Romania a absorbit in aceasta perioada circa 80% din aceste fonduri, cauzele fiind lipsa de informare a celor care ar fi putut accesa aceste fonduri, cunoasterea limitata a programelor lansate si lipsa de experienta in pregatirea proiectelor necesare pentru a contracta aceste fonduri.
O persoana fizica sau juridica care doreste sa acceseze un astfel de fond trebuie sa porneasca de la un studiu de piata, evaluarea fezabilitatii afacerii, identificarea riscurilor posibile, dupa care sa identifice programele de finantare, sa contacteze institutiile financiare, sa determine structura optima de finantare si sa realizeze aplicatia pentru fonduri europene. La final urmeaza partea de implementare a proiectului.